Zbog porasta cijena u BiH sve manje kupaca iz drugih država

Popularno

Povezano

Strancima za prvih osam mjeseci ove godine odobren povrat PDV-a od 3,7 miliona KM.

Državljani Hrvatske, Srbije ali i Slovenije redovno su dolazili u šoping u BiH, a kupovali su sve; od prehrambenih proizvoda, do građevinskog materijala i namještaja. Taj trend zadržan je i danas, ali u znatno manjem obimu.

- Marketing -

Podaci UIO

Razlog za to su ranije bile dosta niže cijene, ali i povrat PDV-a stranim kupcima. Međutim, pandemija ni ovaj način zarade građana BiH nije ostavila bez negativnih posljedica.

Značajno je pala vrijednost kupljene robe, ali i iznos vraćenog PDV-a. Na pad prekogranične kupovine svakako je utjecao i trend drastičnog rasta cijena u BiH koji se bilježi u ovoj godini. Bosna i Hercegovina više i nije država s povoljnim cijenama, ali zbog povrata PDV-a stranci ipak nešto uštede.

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH pokazuju da je strancima za prvih osam mjeseci ove godine odobren povrat PDV-a od 3,7 miliona KM, što je za čak 2,5 miliona maraka manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Naime, stranci su u osam mjeseci ove godine kupili robe u vrijednosti od 25,6 miliona KM, a sudeći prema pristiglim zahtjevima za povrat poreza, najviše stranih kupaca bilo je iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Ukupan broj zahtjeva za povrat PDV-a u osam mjeseci ove godine iznosio je 94.865 – pokazuju podaci UIOBiH.

Prema njihovim podacima, najviše zahtjeva za povrat PDV-a u ovoj godini bilo je na graničnim prijelazima Uvac, Šepak, Orašje, Pavlovića most i Bosanski Šamac.

Ukupna vrijednost

Iz UIOBiH navode kako je u osam mjeseci prošle godine zaprimljeno ukupno 143.438 zahtjeva za povrat PDV-a.

Ukupna vrijednost dobara koja su kupljena i iznesena izvan carinskog područja BiH iznosila je 43,3 miliona KM, dok je zahtijevani povrat PDV-a bio 6,2 miliona KM – pokazuju podaci UIOBiH.

Pad broja prijava

U osam mjeseci ove godine podneseno je 94.865 zahtjeva za povrat PDV-a, dok su stranci u prvih šest mjeseci prošle godine podnijeli čak 104.900 zahtjeva za povrat. Vrijednost kupljene robe bila je 32,70 miliona KM, piše Avaz.ba. Također, u prvih šest mjeseci 2019. podneseno je 192.459 zahtjeva za povrat PDV-a, a vrijednost kupljene robe iznosila je 60,43 miliona KM.

- Marketing -

Najnovije