Zbog pogrešne dijagnoze ljekara, njena bolest je napredovala: Osjećala sam nesnosan bol

Claire Blair se suočava sa teškom životnom borbom nakon što joj je dijagnostifikovan rak pankreasa i poziva sve da ne ignorišu simptome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog greške ljekara, koji su je šest mjeseci vodili sa pogrešnom dijagnozom, ona se se suočila sa pogoršanjem svog zdravstvenog stanja poslije konačne dijagnoze.

To je značilo da se, nakon urađenih testova, utvrdilo da se rak proširio na jetru što je dovelo do razarajućeg trenutka kada je morala da obavijesti svoju djecu tinejdžere, Tomasa i Ejmi sa čime se suočava.

Claire je administrativni koordinator iz Inverketinga u Škotskoj i sada je ona odlučna da podigne svijest o ranim znacima raka pankreasa koje je doživjela, navodi Mirror.

“Otišla sam kod ljekara prvi put prije dvije godine i imala sam nekoliko simptoma. Brzo sam gubila težinu čak i kad sam jela fast food i dalje sam mnogo gubila na težini svake nedjelje. Imala sam zatvor kao i bolove u stomaku. Dokor me je odmah uputio kod specijaliste za crijeva,” kaže Claire (44)

Doktor je prvo posumnjao na rak crijeva, međutim nakon dodatnih analiza CT i biopsije utvrđena je abnormalnost na pankreasu i prisustvo tumora.

Prisećajući se kako je sve počelo, Claire navodi kao ključni i najčešći simptom bol u stomaku koji je bio pulsirajući. Ona upozorava sve da ne ignorišu rane znakove upozorenja poput tog bola i da se jave ljekaru.

Ova mlada mama je otkrila kako je bol bio stalno prisutan i da nije nestao ni poslije gomile paracetamola koje je popila. Njena bitka sa ovo bolešću se pogoršala zbog odloženih rezultata testova što ju je koštalo mogućnosti za operaciju koja bi joj spasila život. Dok je nedjeljama čekala rezultate testova rak pankreasa se proširio na jetru.

Claire je bila podvrgnuta hemoterapiji i u početku su snimci pokazivali da nema znaka tumora, međutim rutinski pregled je pokazao da se on vratio.

Hrabra majka je dobila istu hemoterapiju kao prije, ali je loše reagovala na nju, pa je morala da bude na odjeljenju za velike zavisnosti nekoliko dana. Sada uzima tablete koje kontrolišu rast tumora. Claire kroz različite aktivnosti i kampanje pokušava da podigne svijest o ovoj smrtonosnoj bolesti.

Uprkos svojoj dijagnozi ona se trudi da provodi kvalitetno vreme sa porodicom, stvarajući divne uspomene. Njena kćerka je shvatila sve dok se kako kaže sin bori sa tim. Claire savjetuje da ne tražite informacije po Guglu što čini njen sin jer nisu provjerene i zbog toga je pod stresom i dolazi stalno poslije ručka da obiđe svoju majku.

Claire ima planove za skorije vrijeme da otputuje sa djecom u Grčku na odmor. Do tada provjerava prognozu i nada se da će ih u septembru poslužiti lijepo vrijeme kako bi uživali zajedno.

Simptomi raka pankreasa

Karcinomi pankreasa su maligni tumori koji potiču iz ćelija gušterače. Najčešći tip, adenokarcinom, nastaje iz sistema kanalića gušterače. Ostalih 10% čine karcinomi endokrinog dijela, tumori pankreasnog soka i cistični tumori.

Tumori se mogu lokalizovati u različitim dijelovima pankreasa, što utiče na simptome. Rani simptomi uključuju otežano varenje, bol u gornjem delu trbuha, gubitak apetita, gubitak težine i novootkrivenu šećernu bolest.

Ovi znaci često prolaze neprimjećeno ili se pogrešno povezuju sa oboljenjima drugih organa, zbog čega se dijagnoza često postavlja kasno.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE