Zbog pada Facebooka: Zuckerberg izgubio 7 milijardi u nekoliko sati

Popularno

Povezano

Lično bogatstvo Marka Zuckerberga u nekoliko je sati palo za gotovo 7 milijardi dolara, što ga je srušilo na listi najbogatijih ljudi na svijetu, nakon što se oglasio zviždač i zbog prekida rada vodeći proizvodi Facebooka Inc, prenosi Bloomberg.

Prodajom dionica diva društvenih medija pala u ponedjeljak oko 5 posto, doprinoseći ukupnom padu od oko 15 posto od sredine septembra.

- Marketing -

Pad vrijednosti dionica u ponedjeljak je Zuckerbergovu vrijednost snizio na 120,9 milijardi dolara, pa ga je Bill Gates spustio na 5. mjesto Bloombergovog indeksa milijardera. Izgubio je bogatstvo od oko 19 milijardi dolara od 13. septembra, kada je vrijedio gotovo 140 milijardi dolara, prema indeksu.

Wall Street Journal 13. septembra počeo je objavljivati niz priča temeljenih na predmemoriji internih dokumenata, otkrivajući da je Facebook znao za širok raspon problema sa svojim proizvodima – poput štete koju Instagram ima za mentalno zdravlje tinejdžerica i dezinformacija o neredima na Kapitolu 6. januara – dok su istovremeno umanjivali značaj tih pitanja u javnosti. Izvještaji su privukli pažnju državnih dužnosnika, a u ponedjeljak se zviždač otkrio.

Kao odgovor, Facebook je naglasio da su pitanja s kojima se suočavaju njegove usluge, uključujući političku polarizaciju, složena i da nisu uzrokovana samo tehnologijom.

  • Mislim da ljudima daje utjehu pretpostaviti da mora postojati tehnološko ili tehničko objašnjenje za pitanja političke polarizacije u Sjedinjenim Državama, rekao je za CNN Nick Clegg, potpredsjednik Facebooka za globalna pitanja.
- Marketing -

Najnovije