Povezano

ZBOG OVE HRANE POSTAJETE GLUPLJI: Preukusna je, ali kada ovo čujete neće vam biti dobro!


Hrana u kojoj preovlađuju mast i šećer, negativno utiče na kognitivnu fleksibilnost i na sposobnost pilagođavanja promjenama.

- Marketing -

Istraživanje je sprovedeno na labaratorijskim miševima, konzumirali su hranu sa različitinim nivoima šećera i masti, dok su u isto vrijeme izvršavali određene zadatke. Time su naučnici pratili razne fizičke i mentalne promjene koje su se događale usljed promjena u ishrani koju su dobijali.

Posebna pažnja bila je posvećena bakterijama koje se nalaze u probavnom sastavu miševa iz svake grupe.

“Bakterije imaju mogućnost da ispuste spojeve koji stimulišu živce ili imunološki sistem i time utiču na niz bioloških funkcija”, navela je profesorka fakulteta veterinarske medicine i glavna istraživačica Instituta Linus Pauling, Keti Magnuson.

Nakon četiri nedjelje, mentalne i fizičke sposobnosti kod miševa koji su konzumirali hranu sa viskim nivoom šećera i masti, počele su da opadaju. Najvažniji faktor koji je uticao na smanjenje moždanih sposobnosti jesu bakterije u probavnom traktu.

I drugo istraživanje, u kojem su učestvovale žene, pokazalo je slične rezultate.

Tri grupe učesnica studije konzumirale su tri različite vrste jogurta – jedna je imala jogurt sa dodatim probioticima, druga je bila bez probiotika, a treća nije mijenjala ishranu.

Nakon četiri nedjelje grupa bez probiotika, ova grupa učesnica imala je lošije rezultate na kognitivnim testovima, takođe i na testovima koji su bili povezani sa emocijama.

- Marketing -

Najnovije

Popularno