Zbog krađe na pruzi stali vozovi od Kaknja do Lašve

Učestale krađe željezničke imovine otežavaju ionako tešku i kompleksnu sanaciju željezničke infrastrukture, koja je teško nastradala usljed poplava koje su pogodile BiH.

Kontaktne mreže

Tako je jučer oko 22,40 sati na međustaničnom odstojanju Modrinje – Kakanj, ukradeno je oko 700 m kontaktnog provodnika sa nosećim užetom, tako da je zbog pada kontaktne mreže na prugu od sinoć privremeno, ponovno obustavljen željeznički saobraćaj na dionici Kakanj-Lašva.
Ekipe željezničara su danonoćno na terenu sa namjerom da što hitnije osposobe pruge ili dijelove pruga za saobraćanje vozova.

Kako navode u Željeznicama FBiH, i dalje najteže je stanje u Poslovnom Području Tuzla. Na relaciji Ljubače-Živinice, gdje je rijeka Spreča uništila oko 250 m pruge i pružnog nasipa u noći i danas se nastavlja sanacija štete.
Nakon sanacije ovog dijela pruge, planirana je sanaciju mosta na rijeci Gostelji (Živinice-Donja Višća) i popravka oštećenih mostova i pruge prema Kalesiji i Zvorniku. Istovremeno se vrši raščišćavanje pruge Lukavac-Dobošnica i pruge Mramor-Brčko.

Ovim akcijama odazivaju se i nude svoju nesebičnu pomoć, osim zaposlenika Željeznica FBiH, i naši penzioneri, te ostali građani. Ogromnim naporom željezničara koji su vlastitim snagama otklonili na desetina hiljada kubika zemlje, u nedjelju i ponedjeljak, uspostavljen je putnički i teretni saobraćaj na relaciji Zenica-Sarajevo čime je omogućen nesmetan saobraćaj na relaciji Sarajevo-Mostar-Čapljina(DG).

Prvi konvoj

Veoma je važno naglasiti da u Poslovnom području Zenica radi kontinuiteta proizvodnje za potrebe ArcelorMittal-a  iz Luke Ploče svakodnevno dolaze robe koje omogućavaju kontinuitet proizvodnje, a vrši se otprema gotovih proizvoda. Svakodnevno se vrši i dostavljanje uglja iz RMU Zenica u Termoelektranu Kakanj.

Željezničari iz PP Mostar organizovali su se za prikupljanje humanitarne pomoći za ugrožena područja i prvi konvoji jutros je krenuo na odredište.

Avaz.ba

Možda vam se svidi

Comments are closed.