Završena akcija – Lavina Krvavac


Srećom planinari nisu smrtno stradali te su se uspjeli sami izvući iz snijega. Stepen povreda nije poznat. Spasilačke ekipe su na putu prema unesrećenima da bi ustanovili stepen povreda, pružili pomoć i izvršili evakuaciju.
Update 17:20: Helikopter EUFOR-a je evakuisao jednu unesrećenu osobu koja je prevezena na KCUS. Drugi helikopter je također na terenu.
U kasnim poslijepodnevnim satima spasioci GSS Stanice Sarajevo su došli do unerećenih, te izvršili procjenu i zbrinjavanje povreda. S obzirom na vrste povreda za dvije unesrećene osobe je zatražen helikopterski transport. U kratkom vremenskom roku dva EUFOR helikoptera su bila na licu mjesta. I pored nepovoljnih vremenskih prilika na lokaciji nesreće polijetanje helikoptera sa unesrećenim je izvedeno nakon kraće pauze. Unutar 10 minuta dva helikoptera sa dvije unesrećene osobe uputila su se prema bolnici Koševo.
Treća unesrećena osoba nije povrijeđena te će je spasioci GSS Sarajevo evakuisati kopnenim putem.
Podršku su pružali Operativni centar Civilne zaštite Kantona Sarajevo kao i Operativni centar MUP KS, sa kojim je vođa akcije bio u kontinuiranoj komunikaciji.
Sa nama su na terenu bili i pripadnici Kantonalne civilne zaštite, kao i članovi GSS Trebević koji su također ustupili vozilo potrebno za transport motornih sanki na reojon Umoljana. Svim učesnicima se zahvaljujemo kao i GSS Ilidža koji su se stavili na raspolaganje.
Spasioci su jos uvijek na terenu.
Vas GSS Team – stanica Sarajevo

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano