Završava se ljetno računanje vremena, ne zaboravite pomjeriti kazaljke

Popularno

Povezano


Shodno tome, ljetno računanje vremena završava u nedjelju, 31. oktobra 2021. godine, pomjeranjem kazaljki za jedan sat unazad, te će vrijeme u 03 sata biti računato kao 02 sata, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.
Podsjetimo, studije ukazuju na to da nakon pomicanja sata u oktobra kod ljudi prve dvije do tri sedmice bilježi usporavanje rada srca, vjerojatno zbog osjećaja da smo dobili više vremena, pa je stres manji.
Zimsko doba nosi i činjenicu da vani prije pada mrak, pa treba voditi računa da to može izazvati umor, pospanost i manjak koncentracije. Postoje studije koje pokazuju da u 30 dana nakon pomicanja sata zimi raste broj prometnih nesreća, pa je potreban povećan oprez u saobraćaju i na odgovornijim poslovima.
Prelaskom na zimsko računanje vremena nastupit će i promjena u primjeni većih i manjih dnevnih tarifnih stavova u obračunu potrošenje električne energije, ali o tome se tek treba izjasniti JP Elektroprivreda BiH.
Iako je Europska komisija još prije tri godine predložila da se ukine sezonsko pomicanje sata to se još nije dogodilo, jer se države članice o tome još nisu usaglasile. prneosi “Radiosarajevo“.

- Marketing -

Najnovije