17.5 C
Kakanj
Utorak, 15 Juna, 2021

Zatvaraju se bolnice u Bihaću i Zenici !?

Zenička i Bihačka bolnica se nakon 90 godina vrijednog rada nalazi pred zatvaranjem zbog teške ekonomske krize koje su zahvatile ove dvije javne ustanove bez obzira na to što se tu liječi preko hiljade pacijenata.

Dug od skoro 16 miliona KM je najveći razlog zatvaranja Kantonalne bolnice u Zenici od čega skoro 3 miliona je obaveza osnivača Vlade ZDK.

Trenutno se obavljaju samo hitne operacije te operacije djece, dok se svi ostali pacijenti stavljaju na liste čekanja, što traje i po nekoliko sedmica.

Vršilac dužnosti direktora Kantonalne bolnice Zenica Fadil Šabanović je istakao da bi zatvaranjem bolnice bilo ugroženo preko pola miliona ljudi.

“Dnevno za održavanje sistema grijanja bolnica mora imati 15 do 20 tona uglja. Bili smo prisiljeni nabavljati ugalj lošijeg kvaliteta iz drugih rudnika, ali i redukovati grijanje. Sljedeće što ćemo biti prisiljeni jeste otpuštanje pacijenata, jer bi boravkom u bolnici njihovo zdravlje bilo ugroženo, a tada će dio odgovornosti morati preuzeti i Rudnik” , rekao je Šabanović za medije.

Pored Zenice,hirurške službe u Kantonalnoj bolnici ”Dr irfan Ljubbijankić” iz Bihaća su obustavile svoj radni program zajedno sa ostalim programima,a rade samo hitni operativni zahvati.

Direktor bolnice Hajrudin Havić upozorava da će bolnica stati s radom zbog naplate starih potraživanja, koja prelaze sedam miliona KM.

Jedini način da opstane ova bolnica je težak za ispuniti,a to je kreditno zaduženje koje neće niko da prihvati zbog ogromnog zaduženja koje bolnica ima.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO