Zatvara se džamija Al-Aksa, prvi put poslije 1967.

0

Treće najsvetije islamsko mjesto u svijetu, jerusalimska Al-Aksa džamija, od petka će biti zatvorena zbog skoka u broju slučajeva korona virusa, objavile su vlasti koje nadgledaju muslimanska sveta mjesta.

Imajući u vidu da broj slučajeva korona virusa raste i u Izraelu i na palestinskim teritorijama, vlasti Vakufa (zadužbine osnovane po propisima šerijatskog zakonika), održale su hitan sastanak sa zdravstvenim zvaničnicima.
Članovi Vakufa su odlučili da “zabrane ulazak vjernika u džamiju, počev od petka popodne (18. septembar), u periodu od tri sedmice. Nadamo se da će građani razumjeti ovu proceduru, u smislu očuvanja zdravlja i opšteg dobra”, rekao je član Vakufa Hatem Abdel Qader za AFP..
Ova mjera se podudara sa trosedmičnim zatvaranjem koje je uveo Izrael, koji kontroliše ulaze u džamiju.
Kader je rekao da će pozivi za molitvu vjernicima nastaviti da se šire jerusalimskim Starim gradom, dok će zaposlenima u Vakufu biti dozvoljeno da se mole na lokalitetu džamije.
Ovo je drugi put da je Vakuf odlučio da zatvori džamiju, od kako je Izrael okupirao istočni Jerusalim u “Šestodnevnom ratu” 1967. godine.
Izrael je već ranije blokirao pristup tom svetom muslimanskom mjestu, koje je u centru palestinske aspiracije za državom.
Izraelske vlasti su prijavile 167.000 slučajeva korona virusa i 1.147 preminulih.
U okupiranoj Zapadnoj obali, blizu 214 ljudi je umrlo od virusa, a više od 30.200 je zaraženo od početka epidemije, prema palestinskim vlastima.
Jordan je čuvar zemljišta na kojem se nalazi džamija, među muslimanima poznato kao Haram esh-Sharif ili Svetilište, a kao Hramova gora kod Jevreja.
N1