Zastupnik u njemačkom Bundestagu otvoreno: „Ne može Rusija odlučivati o sudbini BiH, neki se ponašaju kao da je njihov put ulazak u EU, a ustvari sve rade da do toga nikad ne dođe. “

Popularno

PovezanoJosip Juratović, zastupnik SPD-a u njemačkom Bundestagu, u intervjuu „Jedan“ na BHT-u govorio je o izmjenama izbornog zakona u BiH, visokom predstavniku i njegovoj ulozi, stanju ljevice, svijetu nakon pandemije…

Za Bosnu i Hercegovinu je najvažnije da momentalno učvrsti unutrašnju političku strukturu i društvenu strukturu i radi na podizanju povjerenja jer „može i Rusija i Amerika i Evropa i bilo ko, bilo šta dozvoliti samo zbog toga što BiH ne zna šta hoće, gdje je i kamo će“, kaže u intervjuu „Jedan“ zastupnik SPD-a u njemačkom Bundestagu Josip Juratović.

- Marketing -

„Narod glasa za „našega“ odnosno „svoga“ umjesto za boljega. To se mora ukloniti. Mi trebamo povjerenje u društvu, trebamo zajedničku knjigu povijesti u školama, trebamo zajedničko obrazovanje. Ne smiju se ratni zločinci nigdje, na bilo kojoj teritoriji, slaviti ili nazivati škole po njima. Treba stvoriti povjerenje u institucije, u funkcionalnost institucija, prije svega, što se tiče sudstva i pravnog sustava i na kraju krajeva povjerenje u međunarodne institucije“, govori za BHRT Juratović.

Prema njegovom mišljenju međunarodna zajednica u BiH mora uvesti princip sankcioniranja i nagrađivanja.

„Moramo se odlučiti koga želimo pomoći, političke elite ili narod. Ako želimo pomoći narod, onda se mi moramo drugačije ponašati. U svakon slučaju trebamo uvesti sankcioniranje i nagrađivanje“, smatra Juratović.

Dometi BiH na ispunjavanju uvjeta za približavanje EU?

Juratović ocjenjuje da se BiH približava eutoatlantskim integracijama brzinom puža, te sumnja da političke strukture koje su sada na vlasti imaju ozbiljnu namjeru da BiH vode ka EU.

„Oni se ponašaju kao da je njihov put ulazak u EU, a ustvari sve rade da do toga nikad ne dođe. Mislim da ćemo sa tim političkim strukturama koje momentalno snose odgovornost čekati još najmanje 100 godina na ulazak u EU. Stotinu godina je pretjerano, ali barem dok su oni živi i dok su na političkoj sceni“.

O sudbini BiH ne odlučuje Rusija!

Upitan o stavu Moskve prema kojem „ukoliko BiH krene u integracijski proces sa NATO-om, Rusija će morati reagirati na taj neprijateljski korak”, Juratović ističe to nije pitanje o kojem odlučuje Rusija, već narod u BiH.

„Takva izjava je direktno je miješanje u integritet jedne zemlje. Na kraju će o tome odlučiti Bosna i Hercegovina i ona je jedina koja će odlučiti da li će ući u EU i da li će biti u sklopu NATO-a. To je pitanje suvereniteta Bosne i Hercegovine i mislim da ta izjava Rusije nije na mjestu“, rekao je njemački parlamentarac.

I BiH je kriva zbog nenabavljanja vakcina

Politika BiH prema nabavci vakcina mora biti puno ažurnija, smatra Juratović, napominjući da u ovim teškim vremenima kada je važno da se pokaže strpljivost, samosvijest i solidarnost, imamo podjele.

„Kada gledam duštvo, to nije samo u BiH, nego na zapadnom Balkanu pa i u Evropi, tu postoje dvije grupe. Jedna grupa koja je nestrpljiva i nesolidarna što se tiče građana, a uz to je problem što politika pokušava izvići kapital iz te situacije u kojoj se nalazimo“, kaže Juratović.

Kovid pasoši su korak ka normalizaciji života

Josip Juratović smatra da će digitalni zeleni pasoši, koje je Austrija nagovijestila da će uvesti početkom od aprila, vjerovatno zaživjeti i u drugim zemljama Evropske unije. Teško je, kaže, predvidjeti kako će se to odraziti na društvo.

„Jedan dio će u tome vidjeti podjelu društva. Međutim, ta podjela društva postoji i sada. Na primjer, što se tiče socijalnog pitanja društva između bogatih i siromašnih. Tako da je to moralno pitanje s jedne strane, a s druge, ako racionalno razmišljamo, to je poticanje vakcinisanja. Protok ljudi, robe i kapitala pospješuje normalizaciju života, prije svega na ekonomskom planu. Tako da su tu dva aspekta za posmatranje. Ali, uvjeren sam u to, na kraju kad se odvaže, ipak je dobro da se kroz takozvane zelene pasoše pokrene normalizacija života“, kaže Juratović.

Intervju „Jedan“ pogledajte u 19.45 na BHT1.

- Marketing -

Najnovije