Zastrašujuća predviđanja: Opskrba vodom mogla bi biti smanjena ili prekinuta u nekoliko gradova, uključujući Herson…

Ukrajinski naučnici čekaju da se voda spusti prije nego što u potpunosti procijene utjecaj uništenja brane Kahovka na okoliš, ali jedan bivši ministar upozorio je da bi ono moglo izazvati najgoru ekološku katastrofu od nuklearne katastrofe u Černobilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analitičari su za Guardian rekli da će razmjeri štete ovisiti o količini ispuštene vode i opsegu oštećenja brane, a oboje još uvijek nije poznato. U najmanju ruku uništenje brane je prisililo na evakuaciju hiljade ljudi, poplavilo parkove i ugrozilo opskrbu vodom miliona ljudi. U najgorem slučaju moglo bi doći do dugoročne opasnosti za najveću europsku nuklearnu elektranu Zaporižja, prenosi Index.hr.

Međunarodna agencija za energiju objavila je na Twitteru da njezini stručnjaci u Zaporižji, koja se nalazi 160 kilometara uzvodno od brane, pomno prate situaciju. Rekli su da ne postoji neposredni nuklearni sigurnosni rizik jer su rashladni bazeni već puni. To bi se moglo promijeniti ako se akumulacija iza brane značajno isprazni, što bi otežalo dopunjavanje rashladnog sustava i rad generatora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši ministar ekologije Ostap Semerak rekao je za Guardian da je po njegovom mišljenju ovo velika prijetnja i da bi se u narednim danima i tjednima mogle pojaviti druge opasnosti jer poplavne vode gutaju gradove, benzinske postaje i farme, postaju kontaminirane agrokemikalijama i naftnim derivatima, a zatim otječu u Crno more.

“Ovo će imati utjecaja na Rumuniju, Gruziju, Tursku i Bugarsku. To će biti štetno za cijelu regiju”, rekao je. “Naša vlada je objavila da je ovo najveća ekološka katastrofa u Europi u posljednjih 10 godina, a ja mislim da bi mogla biti najgora u Ukrajini od Černobila 1986., dodao je.

https://twitter.com/ChristopherJM/status/1665948340855422977?

Opskrba vodom mogla bi biti smanjena ili prekinuta u nekoliko gradova, uključujući Herson, a navodnjavanje bi se moglo pokazati nemogućim u dijelovima poljoprivrednih zemljišta, što bi moglo utjecati na usjeve. Očekuju se masovni pomori riba, mekušaca i drugih vodenih vrsta, rašireno narušavanje staništa i negativni utjecaji na ekološki važne nacionalne parkove. Osim toga, kaže da će se mine pomaknuti i prekriti muljem, što će otežati lociranje.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE