Zašto se javlja glavobolja i kada je potrebno potražiti pomoć ljekara


Glavobolje se najčešće javljaju kao reakcija na neku stresnu situaciju, nekada mogu biti praćene veoma jakim bolovima ili biti posljedica tumora ili infekcije. Glavobolja koja zahvata samo jedu stranu glave može biti posljedica migrene, klaster glavobolje, vaskulitisa.

- Marketing -

Određuje se kao bol u predjelu glave, lica, gornjeg dijela vrata i uglavnom je posljedica stresa. Stanje se liječi odmorom i lijekovima protiv bolova. 

U slučaju jakih i dugotrajnih bolova, posebno ako je glavobolja iznenadna, praćenja slabošću jednog dijela tijela, pomućenim vidom, mučnom i konfuzijom potrebno je, što prije, zatražiti stručnu pomoć.

Smatra se da skoro 50 posto odraslih osoba savremenog svijeta pati od glavobolje. U nekim slučajevima bolovi su blagi i prestaju poslije primjene nekog sredstva iz kućne apoteke, ipak glavobolje mogu biti i stanje koje zahtjeva medicinsku njegu. Glavobolje se određuju kao sekundarne i primarne. 

Kod primarne glavobolje bol je jedini simptom. Sekundarne glavobolje su posljedica neke bolesti, kao što su šlog, tumor na mozgu, infekcija.

Glavobolja na jednoj strani glave često je posljedica migrene praćene umjerenim ili veoma jakim bolovima. Migrenska glavobolja može da pulsira i sa s jačim sipmtomima bola na jednoj strani glave. 

Bolovi oko oka ili sljepoočnice, koji se često šire, neki su od simptoma migrene, koja može biti praćena i promjenama vida, mučninom i povraćanjem, vrtoglavicom, ekstremnom osjetljivošću na zvuk, svjetlost, dodir ili miris. Pacijenti se žale i na utrnulost lica i ekstremiteta.

Rijetka vrsta migrene je hemiplegična migrena, koja, također, može izazvati slabost u udovima i lica na jednoj strani tijela. Epizode migrene obično traju 4 do 72 sata. Pacijenti često leže u zamračenoj sobi, dok simptomi bola ne prođu. Nije do kraja jasno šta uzrokuje migrenu, ali smatra se da genetski faktori i okruženje imaju bitnu ulogu.

Migrena je i posljedica stresa, hormonskih promjena, javlja se i poslije konzumiranja određene vrste namirnica, na primjer alkohola, sira ili čokolade. 

Migrena može i da nastane poslije predugog sna ili nesanice, nekih svjetlosnih efekata. Određeni mirisi, neki parfemi, na primjer, mogu da izazovu migrenu.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano