Povezano

Zašto ponekad mislimo da nas neko posmatra? Evo odgovora

Vjerovatno ste nekada imali osjećaj da neko gleda u vas iza vaših leđa, čak i ako zapravo nikoga ne vidite. Niste sami.

Očigledno, ovo je zajedničko iskustvo među mnogima od nas i čak postoje studije koje pokrivaju razloge zašto se ponekad tako osjećamo, s više od jednog objašnjenja.

- Marketing -

Zato je Bright Side odlučio prikupiti nekoliko primjera onoga što bi se moglo dogoditi kada imate osjećaj da vas neko posmatra.

  1. Naš mozak može reći da li nas neko gleda, čak i ako to nismo vidjeli.

Provedeno je istraživanje sa ‘kortikalno slijepim’ pacijentom, koji nije mogao vidjeti zbog oštećenja vidnog korteksa (dio mozga).

Nije bio u stanju da percipira bilo šta svjesno, poput gledanja filma ili čitanja knjige, ali je mogao obraditi informacije koje su stizale u područja mozga koja su radila.

Istraživanje je pokazalo da možemo osjetiti da neko gleda direktno u nas, čak i ako to nismo svjesno vidjeli, što može objasniti zašto osjećamo da nas posmatraju čak i ako zapravo nismo vidjeli da nas neko gleda.

  1. Greška u tumačenju

Još jedna stvar koja može potvrditi ovaj osjećaj, pa čak i učiniti da se to dešava češće, je kada se okrenete i vidite da vas zapravo neko gleda.

Iako ovo može izgledati kao potvrda da je neko sve vrijeme “buljio”, osoba koja vas je pogledala možda je to učinila samo zato što ste se okrenuli, što na neki način promašuje poentu.

  1. Mali nagovještaj stavlja vas na oprez.

Osjećaj da vas promatraju može biti uzrokovan malim tragom koji je upozorio vaš mozak, to može biti nešto što ste vidjeli krajičkom oka, slab zvuk koji dolazi s nepoznate lokacije ili bilo šta u što niste sigurni. Ovo pored malo paranoje i činjenice da ne vidite šta vam je iza leđa može ostaviti utisak da postoji neko iza vas koji gleda vaše korake, čak i ako to nije slučaj.

  1. Ako niste sigurni, odgovor je vjerovatno „Da“.

Prema studiji sa Univerziteta u Sidneju, kada ljudi dobiju ograničene vizuelne naznake o svom okruženju, na primer da li je mrak ili nose naočale za sunce, a ne mogu tačno da kažu šta se dešava, oni se obično oslanjaju na svoje prethodno iskustvo.

To ih čini vjerojatnijim da vjeruju u njih, posebno u slučajevima kada su nesigurni.

  1. Važno je razumjeti da neko “bulji” u nas.

Biti u stanju prepoznati da li nas neko gleda, a također i biti prepoznat kada gledamo u nekoga je zaista važan dio ljudskog ponašanja, jer ima veze s komunikacijom među ljudima.

Od početka ljudske evolucije, pogled je bio moćan instrument za prenošenje emocija, poput ljubavi, ljutnje i informacija potrebnih za preživljavanje i od tada se razvija.

Zato je naš mozak specijaliziran za ovu aktivnost, a mi smo uvijek na oprezu u vezi sa svojom okolinom.

Da li ste ikada imali osjećaj da vas posmatraju? Pišite nam sve o tome u komentarima!

- Marketing -

Najnovije

Popularno