ZAŠTO PIJEMO “TUĐU” VODU: Uvozna voda potapa proizvođače i izvore u BiH

Tokom prvih šest mjeseci ove godine u Bosnu i Hercegovinu je uvezeno vode u vrijednosti 107.639.286 KM, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

“U prvih šest mjeseci ove godine u Bosnu i Hercegovinu je došlo vode, uključujući prirodne ili vještačke mineralne vode i gazirane, bez dodatog šećera ili drugih sredstava za zaslađivanje ili aroma, kao i leda i snijega u iznosu od 13.955.944 KM”, stoji u ovim podacima.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Piše da je uvezeno vode, uključujući mineralne i gazirane vode, sa dodatim šećerom ili drugim sredstvima za zaslađivanje ili aromatizaciju i ostala bezalkoholna pića, osim sokova, voća ili povrća u iznosu od 93.683.342 KM.

“Najviše vode je tokom ove godine došlo iz Srbije u iznosu od 33.218.291 KM. Zatim slijedi uvoz iz Hrvatske, iz koje je stiglo vode za 18.972.945 KM te Slovenije za 14.356.088 KM”, ističe se u podacima UIO BiH.

Vodu smo ove godine još uvozili iz Mađarske, Austrije, Rumunije, Poljske, Turske, Njemačke, Češke, Albanije, Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja.

U istom periodu iz BiH je izvezeno vode u iznosu od 22.423.837 KM.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

“Vode je najviše izvezeno u Hrvatsku za 11.898.344 KM, pa u Srbiju za iznos od 3.125.262 KM, te Sjeverne Makedonije za 2.172.404 KM”, navodi se u podacima.

Domaće kompanije su vodu još izvozile u Sjevernu Makedoniju, Veliku Britaniju, Švajcarsku, Njemačku, Nizozemsku, Italiju, Austriju, Mađarsku, Rumuniju i druge zemlje.

U toku 2021. godine u Bosnu i Hercegovinu je uvezeno vode za čak 184.946.359 KM, dok je iz naše države otišlo ovog napitka za 43.642.504 KM.

Bosna i Hercegovina ima najviše pitke vode u regiji, a istovremeno ovaj resurs ostaje uglavnom neiskorišten.

Ekonomista Milenko Stanić kazao je za “Nezavisne novine” da gledajući raspoložive izvore i resurse u BiH ovakav uvoz nije opravdan i prihvatljiv, ali to je odraz stanja u našoj privredi i ekonomiji.

“Činjenica je da se malo ulaže i generalno investira u privredu, ali i u industriju vode, tako da smo prinuđeni, iako imamo velike resurse i mnogo pitke, izvorske i planinske vode, da ulažemo ogroman novac za uvoz iz okruženja”, naglasio je Stanić.

Prema njegovim riječima, u Bosni i Hercegovini nema mnogo ozbiljnijih proizvođača u ovoj grani industrije.

“S obzirom na ukupan potencijal imamo veoma malo proizvođača vode. Imamo svega nekoliko proizvođača koji su sposobni i jaki da proizvode i izvoze vodu, ali i dosta malih proizvođača koji jedva nekako distribuišu svoje proizvode u BiH, te nemaju mogućnosti da izvoze”, rekao je Stanić.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Napravio avion na baterije, letio od Busovače do Kiseljaka

Suljo Selimović iz Kaćuna kod Busovače napravio je od...

Porodica Gadžun iz Kaknja organizira nove proteste: Sad imate priliku da nas podržite!

Sredinom novembra navršila se godina dana od smrti djevojčice...

Direktor FBI-ja zabrinut za nacionalnu sigurnost zbog TikToka

Direktor FBI Chris Wray izrazio je zabrinutost za nacionalnu...

Ammar Muderizović iz Novog Pazara prvi pilot u Evropi koji je i hafiz Kur'ana

Hfz. Ammar Muderizović, koji je završio novopazarsku Medresu Gazi...