Zašto je mamurluk sve teži kako smo stariji

Popularno

Povezano


Ispijanje pića s društvom je zabavno, ali ono što se događa jutro poslije postaje sve gore kako starite. Zašto je mamurluk toliko gori u odnosu na period kad ste bili mlađi? Postoji nekoliko razloga.

- Marketing -

“Radi se o posljedici direktnog djelovanja alkohola na tijelo, kao i načina na koji vaše tijelo metabolizira alkohol i oslobađa ga se”, kaže dr. Heather Moday, liječnica iz Philadelphije i autor ​The Immunotype Breakthrough​, pričajući za livestrong.com.

Obično se mamurluk pojavljuje kao posljedica pijenja prekomjernih količina alkohola, ali ovisno o tome što pijete, u kombinaciji s vašom genetikom, težinom, cjelokupnim zdravljem, pa čak i spolom, mamurluk možete doživjeti i nakon konzumiranja malih količina alkohola.

Vaša jetra ne funkcionira više jednako učinkovito

Zadatak je jetre da metabolizira alkohol koji pijemo, ali kako starimo, njena sposobnost da učinkovito i obavi svoju zadaću smanjuje se.

“Ovo bi moglo biti uzrokovano činjenicom da je jednostavno manji protok krvi do jetre, što znači da tijelu treba više vremena da izbaci alkohol,” kaže dr. Hisham Korraa, specijalist psihijatrije i medicine za detoksikaciju u Newport Beachu u Kaliforniji.

Imate manje ukupne tjelesne tekućine

“Većinu našeg života postotak naše tjelesne težine koji se sastoji od vode je otprilike 50 posto”, kaže dr. Korraa. “Međutim, to počinje opadati kako starimo, zbog ukupnih promjena sastava tijela koje doživljavamo.”

Skloni smo razvijati više tjelesnih masnoća, a one sadrže manje vode od mišića. Nije dokazano, ali neki medicinski stručnjaci vjeruju da to može dovesti do veće koncentracije alkohola u krvotoku, što bi moglo pridonijeti pogoršanju simptoma mamurluka.

Pijete lijekove

- Marketing -

Najnovije