Zašto je litar goriva u Bijeljini jeftiniji za 27 feninga nego u Sarajevu

0

Na inicijativu Kluba poslanika Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, na posljednjoj sjednici, održanoj 20. februara 2018. godine, usvojena je “Inicijativa za utvrđivanje maksimalnog iznosa marže distributera nafte i naftnih derivata”.

Kao što vam je već poznato, usvojenom Inicijativom se traži od Vijeća ministara BiH, da zajedno sa nadležnim entitetskim institucijama izvrši provjere koliko iznose marže distributera nafte i naftnih derivata u BiH po litri goriva, te da se one zakonski ograniče i smanje, sve u cilju, kako bi se dio poskupljenja, zbog uvođenja dodatnih akciza prebacio i na teret distributera i trgovaca naftom i naftnim derivatima, a ne samo na građane u BiH.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Prvog februara tekuće godine, došlo je povećanja maloprodajne cijene nafte i naftnih derivata, uzrokovanih uvođenjem novih akciza po litri goriva.

Maloprodajna cijena, prema kalkulacijama, povećala se i za 0.30 KM po litri zavisno od distributera, što je znatan udar za građane BiH, direktno kroz povećanje cijene goriva i indirektno kroz lančani rast cijena ostalih životnih namirnica koji će ubrzo uslijediti.

“Također, primjetna su u nekim slučajevima povećanja puno veća nego su iznos zadnjih akciza na gorivo, kao i ogromne razlike u cijena u BiH koje se kreću u rasponu od 1.89 KM, u Bijeljini, do 2.16 KM u Sarajevu, za litar iste vrste nafte”, navod eu Nezavisnom bloku.

Poručuju da su cijene goriva u BiH danas veće nego recimo u Austriji.

“Za razliku od Austrije, gdje je cijena goriva 1.08 EUR-a po litri, kao i BiH, prosječne plate su u odnosu na BiH i 5 puta veće! Pozivam Vas ovim putem, da urgentno djelujete vezano za ovu problematiku, da zajedno sa nadležnim institucijama spriječite nekontrolisana povećanja i smanjite marže distributera nafte i naftnih derivata, u skladu sa Zakonom i odlukom Parlamenta BiH, kako bi se osigurala zaštita građana u BiH, posebno najosjetljivijih kategorija stanovništva”, poručuju iz Nezavisnog bloka. (Svevijesti.com)