Žarko Laušević operisan zbog problema sa zubima koji je veoma čest: Mnogi ljudi zanemaruju ovo, a može da ozbiljno ugrozi zdravlje

Glumac Žarko Laušević operisao je nedavno cistu u vilici. U pitanju je beninga promjena koja je, shodno protokolu, poslata na histopatološku proveru. Ovaj stomatološki problem nije rijedak, a evo šta ga izaziva i kako se liječi.

Međutim, ukoliko se ne liječe adekvatno, mogu da izazovu gubitak zuba, patološki prelom vilica, ali i pojavu zloćudnog tumora.

Međutim, ukoliko se ne liječe adekvatno, mogu da izazovu gubitak zuba, patološki prelom vilica, ali i pojavu zloćudnog tumora.

Objašnjenja radi, kada se cista ne liječi, gnojna kesa se povećava, pa se razvija omotač epitelnih ćelija koji u jednom trenutku počinje da raste nezavisno od procesa koji je izazvao cistu.

Javljaju se u velikom broju i koštane ciste, iz omotača neizraslih zuba (najčešće umnjaka). Ciste uništavaju okolno koštano tkivo u toj mjeri da mogu da dovedu do klaćenja i gubitka zuba. A zbog oštećenja okolne kosti može doći i do patološkog preloma vilica. U određenom broju slučajeva, dobroćudne ćelije epitelnog omotača pretvaraju se u zloćudne pa nastaje maligni tumor.

Izuzetno je važno da reagujete na simptome, čim se oni pojave. A simtpomi su: nelagodnost ili bol prilikom žvakanja, klaćenje zuba ili otok koji se javlja pri vrhovima korijenova zuba. U pojedinim slučajevima infekcija se proširi prema desnima u vidu izrasline i kanalića iznad vrha korijena zuba, nalik na bubuljicu, kroz koju se povremeno drenira gnoj, a zapravo se radi se o fistuli.

Da li imate cistu, utvrđuje se na osnovu anamneze, kliničkog pregleda i RTG snimka.

Ovaj problem može da nastane i kao posljedica zapaljenja i kao posljedica poremećaja u razvoju, njegova pojava čak i ne mora da ima veze sa zubima, odnosno da može da nastane nezavisno od zubnog tkiva. Najčešće se ciste javljaju kao posljedica zapaljenja čiji je uzrok bakterija.

Liječenje se odvioja hiruški ili zatvaranjem defekta i dodavanjem vještačke kosti, kažu stomatolozi, prenosi “Žena“.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply