“Zaraza” Stivena Soderberga – film koji je predvidio današnje događaje

Važno je napomenuti, naravno, da je u filmu virus daleko smrtonosniji i drugačiji, ali je sama postavka vrlo slična trenutnoj situaciji…

Glumačka postava filma nije naivna.

Met Dejmon, Gvinet Paltrou i Džud Lo teško da su anonimusi, a film je radio čuveni Stiven Soderberg. Zaplet kreće jezivo poznato u trenutku u kojem preko 100.000 ljudi ima korona virus.

Izbija epidemija nepoznatog virusa životinjskog porijekla i počinje da se širi iz Azije. Uskoro se proglašava pandemija. Virus je potpuno nov i do tada neviđen, prenosi se kašljanjem i kihanjem i dodirivanjem lica, dugmića u liftovima, a ponikao je tako što je prešao sa slijepog miša na životinje i napokon na čovjeka.

Zvuči poznato?

Važno je napomenuti, naravno, da je u filmu virus daleko smrtonosniji i drugačiji, ali je sama postavka vrlo slična trenutnoj situaciji, i to do te mjere da su Kinezi na svojim društvenim mrežama koristili riječ iz filma ‘forsitija’, što je naziv lažnog lijeka da bi pričali o stanju u zemlji.

Scenarista filma ‘Zaraza’ Skot Berns je proveo mjesece istražujući zarazne bolesti, čak je ekipa filma konsultovala i američke stručnjake iz Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti.

„Svi stručnjaci sa kojima sam pričao su mi rekli da nije pitanje da li će biti nove velike epidemije već kada će se ona dogoditi“, rekao je Berns.

Film je predvidio pandemiju, ali još nešto zanimljivo.

„Predvidio sam da će epidemija izazvati talas nepovjerenja, panike, sebičluka i zbunjenosti. Predvidio sam da svijet neće znati kako da reaguje i da će se zaraza širiti brže nego što je očekivano. Predvidio sam da će oni sa jakim imunim sistemima zanemariti one sa slabim. Toliko toga sam predvidio da su me neki fanovi optužili da sam u Iluminatima“, rekao je Berns.

 

 

(Kakanj-X / Film i TV – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply