Povezano

Zagađen zrak je velika prijetnja zdravlju djece: Znate li kako ih možete zaštititi?


Znate li da udisanje zagađenog zraka može uzrokovati pobačaj ili ostaviti trajne posljedice na fetus, a kasnije i na respiratorne organe djece? Zagađen zrak je problem s kojim se susrećemo svake zime, a pulmologinja Zehra Dizdarević savjetuje kako zaštititi najmlađe.

- Marketing -

Preliminarni rezultati istraživanja o distribuciji izvora zagađenja zraka u Bosni i Hercegovini pokazali su da je zrak u Sarajevu prošle zime bio zagađen 90 posto vremena. Ova informacija nije iznenadila građane jer smo (što je alarmantno) već navikli na sarajevski zimski scenarij.

To znači da smo boravkom na zagađenom zraku najmanje tri mjeseca riskirali teža respiratorna oboljenja i mnoge druge zdravstvene komplikacije. Minimalno tri mjeseca, koliko traje zima, mada znamo da sezona grijanja počinje već u oktobru i traje do marta/aprila. Dakle, riječ je o minimalno pet-šest mjeseci udisanja štetnih čestica.

Sve to ostavlja velike posljedice na ljudski organizam, no posebnu pažnju treba obratiti na djecu, čija su pluća u razvoju, što ih čini izuzetno ranjivim.

Kako boravak na zagađenom zraku utječe na djecu?

Brojna istraživanja pokazala su kako zagađen zrak utječe na plodnost te podiže stopu pobačaja. Štetne čestice mogu doprijeti do posteljice, kojom se fetus hrani, i stvoriti ozbiljne zdravstvene probleme. Naprimjer, zagađen zrak povezan je s malom porođajnom težinom bebe. Trudnicama se preporučuje da izbjegavaju izlazak kada je indeks zagađenosti zraka visok.

Ukoliko je dijete često izloženo nečistom zraku, to može utjecati na razvijanje njegovih pluća, gojaznost, probleme s mentalnim zdravljem i leukemijom. Pulmologinja Zehra Dizdarević ističe kako su na zagađen zrak osjetljivija djeca čije su majke bile pušači tokom trudnoće i koja su boravila u zapušenim prostorijama odmah nakon rođenja.

“Takva djeca su apriori osjetljiva na dim cigarete, aerozagađenje, infekcije i sve ono što napada disajne puteve. Pored toga, djeca čije su majke pušači rađaju se s manje željeza, manje kilograma i često imaju manjak vitamina B i D. Dakle, djeca koja su duže bila izložena dimu i aerozagađenjima kasnije imaju više problema s upalama grla, gripom, suhim kašljem…”, govori Dizdarević.

Ukoliko se na vrijeme ne liječe, neki od zdravstvenih problema uzrokovanih zagađenim zrakom mogu trajati cijeli život.

Kako zaštititi mališane?

- Marketing -

Najnovije

Popularno