5 C
Kakanj
Nedjelja, 24 Januara, 2021

Zabrinjavajuća poruka: PD ‘Bobovac’ Kakanj gubi ono svoje, svoje planinare

Dvadesetsedmu put po redu u Kaknju je najavljen memorijalni pješački pohod pod nazivom „Dipijeva staza 2020“ u čast poginulih i umrlih pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Organizator je Planinarsko društvo „Bobovac“ Kakanj u saradnji sa Općinom Kakanj. Za sve zainteresovane objavljen je i poziv sa detaljnim programom.

http://kakanj-x.com/dipijeva-staza-2020-program-memorijalnog-pohoda-koji-se-odrzava-u-subotu/

Nešto kasnije na Facebook stranici „Climb Company“, koja se sudeći po objavama  bavi promocijom planinskih ljepota, planinarenja i zdravog načina života, objavljena je protestna poruka sa elementima izražene nostalgije. Radi se o pozivu na memorijalni pješački pohod „Dipijeva staza 2020“ uz opasku da bi planinarski dom na Bočici uskoro mogao ostati prazan zbog sve manje planinara.

Objavu sa Facebook stranice „Climb Company“ prenosimo u cijelosti bez intervencija.

Dragi naši ljubitelji planinskih ljepota,

ova slika postaje i ostaje jedno tužno sjećanje na mjesto okupljanja svih nas koji volimo planinu i sve njeno, bilo da smo gore došli  pješice, na motoru, ispedalali, na četvorotoćkašu ili bar u našim mislima.

Bilo kako bilo, nas je sve manje. Moglo bi se pričati ko je za što kriv, čiji su hirovi bitniji, ko je KAPA, ali kako god, dragi naši, planinarsko društvo PD “Bobovac” Kakanj gubi ono svoje, svoje planinare. Koliko nas je sada negdje, pod nečijom tuđom zastavom na nekom planinarskom vrhu. Tko zna? Ima nas mnogo. Jedno je sigurno, svi smo nekada bili dio ovog društva. Svi smo od ovog društva ponijeli ljubav gore u vrhove! Sada kada se bliži tradicionalni planinarski pohod “Dipijeva staza” naslučujemo da bi mogla doista izgledati kao obrasla, stara neprohodna STAZA. Tim putem slabo tko ide, a kamoli oni kojima je i namijenjena, našim planinarima i svim  dragim gostima.To više nije staza!

Da li smo otišli od našeg društva sa dobrim ili lošim razlogom to više nije ni bitno. Vjerovatno je ….. ma nebitno!, ali naš zavičaj, naš dom, naše uspomene na sve divne ljude koji su i budili u nama ljubav prema samom domu pa tek onda ka svim planinskim vrhovima, ta ljubav I SVE NAVEDENO ne treba da bude bačeno tek tako olako kao stari pocijepani nebitni list hartije. Svakodnevno gledamo sve VAS, sve NAS, kako po planinama živimo svoj raj. Nemojmo zaboraviti da je uvijek dio toga protekao baš od ovoga društva. I sada, kada je samo društvo spalo na tek šaćicu planinara te pokojeg entuzijastu, pozivamo VAS sve, NAS sve, SVE one koji volimo planine i ono što u njima nalazimo, da se odazovemo na poziv našeg kakanjskog planinarskog društva. Bili mi dio istog ili ne, dio smo njegove uspomene i ona dio nas.

Pokušavali smo kroz silne objave da prikažemo koliko u Kaknju ima onih koji vole planine, bilo da su to planinari ili ne, Pedalaši ili ne! Sada VAS pozivamo SVE, da onog dana kada PD “Bobovac” Kakanj pozove na stazu – MI se odazovemo. SVI MI.  Zeljo Milivojac, Senad Bajrić, Edin Džomba, Emir Veispahić, Hamza Ganić, Mahir Mare Begic, Mirnes Kulović , Mensur Muftic, Selver Baron Fejzovic, Besic Elvedin Beša, Sabira Kubat-Hasečić, Elvir Cizmic, Saudin Bajtarevic, Igor Majdanđić, Armin Berbic, Bosnakov Dževad Čehajić, KLUB Spasilaca GSS Kakanj, Pedalaši, BBK Extreme, Faruk Bišćo, MK RORA Kakanj, da ne zaboravimo famozne Lambstafarijance, starog vuka Senad Agičić, kraljicu volje Amela Džomba, antićkog Eću Zejtu, sestre Bajrić, našeg profu Irfan Hasagić, Ivan Bosnjak & Anela Bosnjak, našeg domaćina Dzevad Brkic …. i mnogiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii kojih se još dotali nismo.

Neka bude Maretova parola, “Još jedna, Jebaji ga!”

VEDRO Kakanjci

 

 

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO