― Marketing ―

Sa paketom od banana napravio pravo malo bogatstvo

Enver Sarajlić je uspješni privrednik koji se bavi uspješno starim zanatom. Naime, on već preo 20 godina proizvodi, prije svega, džezve za kafu, a...

Za život sa manje poteškoća i bola: SR Njemačka potpisala još jedan ugovor za podršku žrtvama mina u BiH

- Marketing -

Ambasador Savezne Republike Njemačke Thomas Fitschen potpisao je danas još jedan ugovor sa direktorom organizacije “Mine Detection Dog Center” (MDDC), Nerminom Hadžimujagićem. Shodno tome, SR Njemačka stavlja na raspolaganje dodatna sredstva u visini od 95.000 eura za žrtve mina u Bosni i Hercegovini.

Sredstva koja je Njemačka stavila na raspolaganje koristit će se kako bi se žrtvama mina omogućilo da vode život bez poteškoća i bola, te da im se u isto vrijeme omogući lakši ulazak u radno okruženje.

U tu svrhu, 19 žrtava mina ove godine će dobiti pomoć sa najmodernijom protezom za noge.

- Marketing -

Bosna i Hercegovina je i dalje jedna od država koja je najviše pogođena nagaznim minama u svijetu. Iako je prošlo 27 godina od završetka rata, još uvijek dolazi do ozbiljnih ili čak smrtonosnih povreda ljudi od nagaznih mina.

Ukupan broj žrtava mina u Bosni i Hercegovini prema procjenama nadležnog državnog organa “Centar za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini” BHMAC-a trenutno se svodi na oko 8.000, od toga se otprilike 1.665 ubraja u poslijeratne žrtve.

Međutim, pojačana edukacija građana o opasnostima i progresivno čišćenje, na sreću, doprinijelo je tome da je godišnji broj novoozlijeđenih, znatno opao.

Njemačka je do sada u Bosni i Hercegovini za rehabilitaciju žrtava mina stavila na raspolaganje oko 900.000 eura, saopćeno je iz Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH.

- Marketing -