Za vožnju u pijanom stanju propisano pomaganje u mrtvačnici!

Moldavska vlada započela je novi program edukacije vozača koji su vozili u alkoholiziranom stanju. Ako žele ponovno dobiti dozvolu za vožnju, vozači moraju određeno vrijeme raditi u mrtvačnici.

U Moldaviji je započet novi program za ponovnu edukaciju prijestupnika i za odvraćanje od vožnje u alkoholiziranom stanju. Taj novi model rehabilitacije vozača dio je paketa zakona koji se bore protiv ispijanja alkohola, a podrazumijeva da alkoholizirani vozači moraju određeno vrijeme pomagati u mrtvačnici kako bi natrag dobili vozačku dozvolu, prenosi Dnevnik.hr.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Prvih nekoliko sudionika već je posjetilo mrtvačnicu u Chisinauu. Njihov boravak u mrtvačnici trajao je pet sati, a osim što su pomogli mrtvozorniku pri nekropsiji i pranju tijela, pomogli su pri skupljanju smeća po instituciji, piše Publika.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Jedan od sudionika nije izdržao, pa je pobjegao iz mrtvačnice. Kasnije će mu biti dopušteno da ponovno prođe kroz antialkoholni program. Ostatak grupe je ostao pod dojmom boravka u mrtvačnici.

“Ono što vidite ovdje, iskustvo mrtvačnice ostaje zauvijek s vama. Nakon ovog programa, osobi ne treba skidanje s alkohola“, rekao je jedan od njih.

“Polaganje programa u mrtvačnici ostavlja jak psihološki utisak na subjekte, pogotovo kad shvatimo da svi na to reagiraju drugačije. Dovoljno vam je samo da vidite ili osjetite miris trupla i već to ostavlja snažan utisak na većinu ljudi”, rekao je šef državnog inspektorata Andrei Iavorschi.

Prema novim moldavskim propisima, tko god izgubi vozačku dozvolu zbog vožnje u pijanom stanju, moći će ju dobiti nazad polaganjem navedenog programa, ako im sud to dopusti. Program može trajati do tri mjeseca i podrazumijeva 12 sesija, od čega su tri individualne i devet grupnih.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Bećirović u Tešnju: Radnicima primanja od kojih mogu živjeti, a privrednicima sistemska podrška

Kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine...

Danas pretežno oblačno sa kišom: Evo šta nas očekuje do srijede

Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme...