“Za sedam dana izgubili smo 5 članova porodice zbog korona virusa: Za sve ljude imamo samo jednu poruku”

Svakog jutra budimo se sa zgrčenim prstima, ukočenim poput kandži, a naš dnevni raspored diktiraju zakazani pregledi kod ljekara, terapije i nivo umora koji će nas stići.

Neki od nas ne mogu da se vrate na posao jer su još uvijek iscrpljeni što znači i da su nam prihodi značajno umanjeni.

Tako danas izgleda situacija u porodici Fusko u Nju Džerziju koji su već izgubili pet članova uslijed korona virusa i koji su u agoniji posljednja tri meseca. Život je izgubila majka, troje djece i tetka. Još najmanje 19 članova porodice je zaraženo.

Džo Fusko (49) je proveo 30 dana na respiratoru i izubio oko 30 kilograma. Njegova sestra Marija (44) je 20 dana provela u komi u kojoj je imala halucinacije koje je i danas progone. Kada se probudila, saznala je da je njena 10-godišnja kćerka preminula.

Sada, kažu, žele da pomognu ljudima jer ne žele da iko prolazi kroz ono kroz šta oni prolaze, pa svi učestvuju u raznim kliničkim studijama i ispitivanjima.

Svakog četvrtka tako Elizabet Fusko, najmlađa od 11 djece, donira plazmu koja se zatim daje inficiranim pacijentima u nadi da će im to ojačati imuni odgovor.

– Znamo da će se desiti i drugi talas, to je neizbježno. Želim da pomognem svakom kome mogu – kaže ona.

Podsjetimo, 13. marta je Rita Fusko (56) postala druga osoba koja je preminula uslijed virusa u Nju Džerziju. Do danas ima skoro 15.000 mrtvih.

Sedam dana kasnije su njena majka Grejs (73) i dvojica braće Karmin (55) i Vinsent (53) takođe preminuli. Potom je sedan dana kasnije umrla još jedna sestra.

Njihova priča stoji i kao važan podsjetnik o poštovanju mjera fizičke distance, jer jedno veliko porodično okupljanje raznijelo je virus po porodici.

Možda vam se svidi

Leave A Reply