Za potrebe Odsjeka za inspekcije Općina Kakanj nabavila luminometar – aparat za brzu provjeru higijene u ugostiteljskim objektima i drugim javnim mjestima

Radi poboljšanja i prevencije higijensko–sanitarnog stanja i smanjenja svih oblika rizika od nastanka zaraznih bolesti, Općina Kakanj je za potrebe Odsjeka za inspekcije izvršila nabavku luminometra – aparata za brzu provjeru higijene. Ovaj aparat će isključivo koristiti sanitarna inspekcija prilikom kontrole radnih i drugih površina u ugostiteljskim objektima i na drugim javnim mjestima. Nabavkom ovoga instrumenta moguće je na licu mjesta utvrditi higijensko stanje kontrolisanog objekta i pravovremeno poduzeti odgovarajuće mjere.
Objekti koji budu kontrolisani na ovaj način, a koji budu zadovoljavali određene parametre koji su definisani podzakonskim aktima, dobit će naljepnicu na ulaznim vratima kako bi svaki posjetitelj znao da se radi o čistom objektu i da se u tom objektu ispunjavaju higijenske norme. Ovo će biti i jedna vrsta motivacije za vlasnike ugostiteljskih objekata i drugih objekata da se u što većoj mjeri posvete konstantnom održavanju higijene u svojim objektima.
Ukoliko objekat ne zadovoljava parametre vlasnik će, pored određenih mjera poduzetih od strane sanitarne inspekcije, biti dužan i da nadoknadi troškove uzorkovanja, a u suprotnom neće biti obavezan.
Vlasnici objekata koji mogu biti kontrolisani na ovaj način mogu i sami pozvati sanitarnu inspekciju da se izvrši provjera higijene, ali i vode (ukoliko sumnjaju u njenu ispravnost) i isti neće biti obavezni na bilo kakvu naknadu troškova.
Smatramo da će se ovom aktivnošću poboljšati higijenski aspekt u zajedničkim i javnim objektima u Kaknju.

Izvor Press Općine Kakanj
Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar