Povezano

Za noć prokockao blizu 130 miliona KM: Hapšenje narkobossa smatra se najvažnijim u posljednjih 20 godina

Nizozemska policija uhapsila je navodnog šefa jedne od najvećih svjetskih narko-bandi.

Smatra se da je Tse Chi Lop, kanadski državljanin rođen u Kini, čelnik organizacije koja dominira na ilegalnom tržištu droga u Aziji vrijednom 70 milijardi dolara.

- Marketing -

Za njim je izdana potjernica u Australiji, u kojoj stoji da je on jedan od najtraženijih bjegunaca na svijetu. Chi Lopa je policija zadržala u amsterdamskom aerodromu Šiphol, a Australija će vjerovatno uskoro zatražiti njegovo izručenje, piše BBC.

Australska savezna policija (AFP) vjeruje da je “Firma”, poznata i kao Sin Gor, odgovorna za do 70 posto svih ilegalnih droga koje pristižu u zemlju. 56-godišnjaka zbog toga uspoređuje s meksičkim narkobosom El Čapom  (El Chapo).

AFP je navodno pratio Chi Lopea više od 10 godina prije nego što je uhapšen u petak dok se spremao ukrcati na let za Kanadu. U policijskom saopćenju se navodi da je potjernica izdana 2019. godine, a policija u Nizozemskoj postupila je po obavijesti Interpola.

Reuters je 2019. objavio posebnu reportažu o Chi Lopeu, opisujući ga kao “najtraženijeg čovjeka u Aziji”. Citirao je procjene UN-a prema kojima su prihodi “Firme” u 2018. godini samo od prodaje metamfetamina iznosili oko 17 milijardi dolara.

Policija smatra da se Tse Chi Lop posljednjih godina selio između Makaa, Hong Konga i Tajvana. Prije toga je proveo devet godina u zatvoru nakon što je uhapšen zbog trgovine drogom u SAD-u 1990-ih.

Često su ga štitili tajlandski kik-bokseri, a navodno je u jednoj noći u kasinu u Makau jednom prilikom izgubio 66 miliona dolara (blizu 130 miliona KM), navodi DW. Australski mediji opisali su njegovo hapšenje kao “najvažnije” savezne policije u posljednjih 20 godina.

- Marketing -

Najnovije

Popularno