19.7 C
Kakanj
Utorak, 27 Jula, 2021

Za Kakanj nema dovoljno testova na koronavirus: Sada je sve na građanima

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Aktuelna situacija sa pandemijom koronavirusa iz dana u dan sve je više alarmantan.

Svakodnevno iz Kriznih štabova drugih zemalja ali i Bosne  i Hercegovine saznajemo o novim mjerama, preporukama i naredbama koje smo dužni slijediti.

Da situacija nije nimalo bezazlena te da je krajnje vrijeme da se iste počnu poštivati pokazuje podatak kojeg smo se najviše pribojavali – nedostatak testova.

Naredba Kriznog štaba ZDK: Testiraju se samo prioriteti

Naime, Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona donio je odluku  po kojoj se svi domovi zdravlja obavezuju da zbog nedostatka  PCR testova osoblje vrši samo pacijente koji su prioritetni.

Iz Kriznog štaba naglasili su da su prioritet testiranje hostpitaliziranih pacijenata i zdravstvenih radnika sa simptomima Covid-19. Cilj ove odluke je osigurati optimalnu zaštitu za hospitalizirane pacijente, smanjiti rizik od bolničkih infekcija, održati funkcioniranje zdravstvenog sistema. Osigurati rad liječničkih timova, navedeno je u Kantonalnom planu pripravnosti za oboljenja izvana Covid-19 od 12. oktobra 2020.

Kvar na aparatu u KB Zenica

Loše vijesti nas prate iz dana u dan. Nakon odluke o testiranju samo populacije koja je prioritet, KB Zenica obavijestila je Krizni štab Zeničko-dobojskog kantona u kojem kaže da u laboratoriji bolnice pokvaren aparat za pretrage: hormona i štitne žlijezde, ginekološki hormoni, kortizol, Vit B I Vit B12.

Kako je naglašeno, po mišljenju servisera  popravak aparata se ne može očekivati u narednih deset dana.

  • Pošto više nemamo prostora za skladištenje uzoraka obavještavamoVas da ne šaljete uzorke za pomenute pretrage u sljedećih 10 dana. Bit ćete obaviješteni o popravci aparata, odmah po istoj – stoji u obavještenju KB Zenica poslato domovima zdravlja.

Stanje u Kaknju alarmantno

Operativni tim JU ‘Dom zdravlja’ Kakanj od početka pandemije neumorno građane podsjeća na poštivanje mjera i daje eventualne smjernice i upute u slučaju pojave simptoma Covid-19.

Unatoč tome, evidentna je sve veća građanska neposlušnost što zbog klasične „neposlušnosti“ što zbog raznih teorija zavjere koje kreiraji pojedinci u svrhu zarade na klikovima  ali i „internet doktora“ koji sve dovode u pitanje i dezavuišu javnost a za to vrijeme zaraza se širi a zdravstveni radnici daju sve od sebe kako bi suzbili istu.

U posljednjem saopćenju Doma zdravlja Kakanj naglašavaju da je epidemiološka situacija u vezi novog virusa koronav na području općine Kakanj ALARMANTNA.

Više od 80% testiranih pacijenata tokom prethodne sedmice pozitivno je na novi korona virus. Sve je veći broj inficiranih zdravstvenih radnika, ljekara i medicinskih sestara/tehničara.

  • Više je nego očigledno da se protivepidemijske mjere ne poštuju ili slabo se poštuju i nikako nije jasno zašto inficirana osoba ‘šeta’ po komšiluku, od institucije do institucije na području Općine, te tako zarazi mnogo naših sugrađana. U ovom segmentu molimo inspekcijske i policijske organe da preduzmu sve radnje i mjere iz svog domena rada kako nam se ovo ne bi ponavljalo i kako na ovaj način ne bi doveli u pitanje fukcionalsnot zdravstvenog sistema na području općine Kakanj – saopćeno je iz Doma zdravlja Kakanj.

Sa današnjim danom na području općine Kakanj registrovano je 402 slučaja COVID-19, od čega je i dalje 77 aktivnih, 75 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, 2 pacijenata je trenutno hospitalizovano u KB Zenica, dok je 245 osoba oporavljeno od COVID-19 na području općine Kakanj.  Do današnjeg dana   testirano je 1807 osoba na COVID-19. Na području općine Kakanj registrovano je 18 smrtnih slučaj od COVID-19.

Pacijenti se moraju najaviti telefonom i nositi maske

Upozorili su pacijente da ne mogu ući u Dom zdravlja ako se nisu najavili telefonom i ako nemaju zaštitnu masku. Svi oni koji ovo ne budu poštovali biće vraćeni. Tvrde da je to način da svako čuva sopstveno zdravlje i zdravlje drugih ljudi, te da očuvamo funkcionalnost zdravstvenog sistema.

  • Molimo sve građane koji se vraćaju na područje općine Kakanj iz inostranstva ili su bili u kontaktu sa licima za koje postoji sumnja da su zaraženi novim korona virusom ili je testiranjem potvrđena infekcija kod određenih lica, da se jave putem telefona  Higijensko epidemiološkoj službi JU „Dom zdravlja“ Kakanj,  na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124 kako bi se dodatno od njih uzela epidemiološka anketa i time na vrijeme spriječilo daljnje  širenje infekcije novim korona virusom na području kakanjske općine. Apelujemo na sugrađane da poštuju, gore navedenu  molbu, jer je to istovremeno i mjera kojom se štiti lično i kolektivno zdravlje stanovništva – saopćeno je.

 

(E. Fejzović / Kakanj-X.com)

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO