35.7 C
Kakanj
Subota, 31 Jula, 2021

Za dijabetičare u ZDK-u: Podjela 110 hiljada traka

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Ugovor za nabavku test-traka za određivanje glukoze u krvi za inzuloovisne pacijente, uz dodjelu glukometara, potpisan je jučer u Zenici između predstavnika Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona i MGM Farm d.o.o. Kakanj.

Težina ugovora koji su parafirali Senaid Begić iz ZZO-a ZDK-a i Mensur Mušija u ime MGM-a je 48.906 KM i podrazumijeva besplatnu podjelu 110.000 trakica za inzuloovisne pacijente starije od 18 godina i podjelu 2.000 glukometara, takođe ovim pacijentima.

Lijekovi za tip 2

– Što se tiče kategorisanja iznad 18 godina, to je zato što je za maloljetne nabavka trakica obezbijeđena besplatno putem federalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja. Ovo je rezultat razgovora i dogovora između resornog ministarstva zdravstva, Zavoda zdravstvenog osiguranja i predstavnika različitih udruženja oboljelih od dijabetesa. Imali smo prethodnu godinu niz sastanaka, shvatili problematiku njihovog zdravstvenog stanja i zaključili da iz ovih rezultata i mimo planiranih sredstava prvi put na ovakav način, transparentno kroz ZZO, organiziramo sredstva i podjelu za ovu kategoriju pacijenata, kazao je Senaid Begić.

Dodao je kako je Zavod u toku ove godine, sarađujući sa Ministarstvom zdravstva ZDK-a, osigurao oko 50.000 KM za januviu, lijek za tip 2 oboljelih od dijabetesa i evidentirao 50-ak pacijenata u 2014. za tu kategoriju oboljelih od dijabetesa. Spiskovi su ažurirani i obezbjeđenje tog lijeka je počelo od jula. Kada je u pitanju ovaj lijek, i u 2015. godini će se obezbijediti na način da će se iznaći dodatni izvor sredstava i to će u konačnici na godišnjem nivou biti oko 100.000 maraka. – Kroz finansijski plan za 2015. godinu ćemo planirati isti iznos kao i ove godine za ove besplatne trakice i glukometre. Kroz ove podatke vidi se napredak kada je u pitanju liječenje ove kategorije stanovništva. Pored svega ovoga, Zavod zdravstvenog osiguranja je u 2013. godini za inzuline izdvojio 4,48 miliona KM, a ista suma bi trebala biti utrošena i u 2014. godini. To je oko 27 posto ukupnih troškova lijekova sa esencijalne liste, istakao je Begić.

Senka Balorda, ministrica zdravstva ZDK-a, pojasnila je kako je razgovor sa ljudima iz udruženja dijabetičara evidentirao probleme sa kojim se oni suočavaju. Upravo je to i razlog što je ovo ministarstvo pokrovitelj projekta “Zajedno mijenjamo dijabet”, kao stavljanja januvie kao lijeka sa posebnim potrebama i obezbjeđivanja trakica za kontrolu šećera u krvi i glukometara za dijabetičare.

– Mi smo u suradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja jedan po jedan problem rješavali. Ova podjela je proizvod aktivnosti koja traje jako dugo. Obrazac koji smo dobili kroz projekat koji moramo dati u porodičnu medicinu bitan je zbog pripreme informatičke baze, koja će u našem kantonu ići vrlo brzo. Tada ćemo zaista moći govoriti o pravom broju oboljelih od dijabetesa u ZDK-u, naglasila je dr. Balorda.

Duži radni vijek

Prof. dr. Salem Alajbegović je rekao kako će ova podjela trakica značiti poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite dijabetičara, u smislu da će oni moći svakodnevno pratiti kretanje šećera u krvi, prilagođavati svoje liječenje i bolje se liječiti u konačnici, što će osigurati bolju radnu sposobnost, bolje osjećanje, duže trajanje radnog vijeka, duži život i nakon određenog broja godina i jeftinije liječenje.

Prema informaciji Zavoda zdravstvenog osiguranja koja se bazira na obaveznoj prijavi po obrascima svih bolesti po međunarodnoj klasifikaciji oboljelih, u 2013. godini, kako je pojasnila dr. Indira Mundžić, bilo je oko 14.000 registriranih pacijenata od dijabetesa.

Oslobođenje

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO