14.7 C
Kakanj
Nedjelja, 13 Juna, 2021

Za brži oporavak pluća nakon korone: Ovom vježbom unosite 7 puta više kiseonika nego običnim disanjem!


Ako želite da što prije povratite pun kapacitet pluća nakon preležane upale, pravilno disanje koje joga praktikuje može i te kako da vam pomogne.

Većina nas tokom života prestane pravilno da diše. Pogledajte djecu kako to rade dok spavaju – sa udahom im se diže stomak, a sa izdahom spušta. Kod nas je obrnuto, zbog čega dišemo sve pliće i pliće, kao da udišemo vazduh samo vrhovima pluća. To i inače negativno utiče na kardiovaskularni sistem, a pogotovo u trenucima kada pluća treba da se oporave poslije preležane kovid infekcije.

Kako kovid-19 cilja na respiratorni sistem, svi dokazi pokazuju da je odvajanje vremena za vježbe disanja važnije nego ikada ranije za jačanje i čišćenje pluća. Zato vam predlažem da praktikujete trodelno joga disanje ili derga svasam, jednostavnu, a veoma efektnu vežbu disanja koja služi za smirenje uma i poboljšanje rada pluća – kaže za “Blic ženu” Borka Stojanović, joga praktičar i trener.

Tri dijela tijela, pojašnjava, koja učestvuju u ovom disanju su stomak, rebra i grudni koš.

Ova vježba disanja pomoći će vam da u tijelo unesete i do sedam puta više kiseonika nego pri normalnom disanju. Ukoliko primijetite naglu vrtoglavicu, obavezno napravite pauzu ili prestanite sa ovom vježbom disanja dok se tijelo postepeno ne navikne na veće količine vazduha – kaže Borka.

Vježba je potpuno bezopasna, možete je izvoditi i do dva puta dnevno dok vam potpuno ne pređe u naviku redovnog načina disanja, ali ukoliko imate respiratornih problema, prvo se konsultujte sa ljekarom, napominje naša sagovornica.

Kako se pravilno diše:

1. Sjedite u udoban meditativni položaj, u turski sjed ili na koljena.

2. Jednu ruku stavite na stomak, a drugu ruku na grudi.

3. Ispravite kičmeni stub, a glavu savijte lagano unaprijed i zatvorite oči.

4. Prvo do kraja izdahnite na nos i zamislite da pupak potpuno privlačite ka kičmenom stubu.

5. Zatim počnite da udišete vazduh kroz nos, širite stomak, rebra i grudi, a ramena povlačite naviše. Dok udišete u sebi, brojite do četiri.

6. Zatim izdišite na nos, spuštajte ramena, grudi, uvlačite rebra i uvlačite stomak. Dok izdišete u sebi, brojite do šest.

7. Neka vam izdah uvijek bude duži od udaha.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO