Windows 10 bilježi sve što pišete

Prema izvještaju Slashdota, Microsoftova pravila o privatnosti (Privacy Statements for Windows Technical Preview) s kojima se trebate složiti ako imate namjeru preuzeti i isprobatii testnu verziju novog operativnog sistema, omogućuju ekipi iz Redmonda da vam pomoću ugrađenog “keyloggera” prikuplja čitave tekstualne inpute

Drugim riječima, ako niste čitali “sitna slova” prilikom pristajanja na Microsoftove uvjete, dali ste mu dozvolu da prikuplja razne vrste vaših privatnih podataka.

“Primjeri podataka koje prikupljamo uključuju vaše ime, e-mail adrese, sklonosti i interese, pretrage, surfanje, historija datoteka (file history), telefonske pozive i SMS podatke, konfiguracije uređaja i senzorske podatke, te korištenje aplikacija”, piše u Microsoftovim “pravilima igre”.

Što se tiče “keylogginga” Microsoft navodi kako u slučaju vašeg otvaranja datoteke, on može prikupljati informacije o njoj i aplikaciji koju ste koristili za otvaranje, te bilježiti tekst (slova) koja ste upisivali i sve to korisiti sa svrhom “poboljšanja autocomplete i spellcheck opcija”.

Ako vas ovo nije dovoljno uznemirilo, Microsoft je također u mogućnosti “koristiti informacije koje nauči o vašim interesima da pomogne u prikazivanju relevantnih oglasa, te će koristiti i vaše glasovne podatke za poboljšavanje prepoznavanja glasa”.

U svakom slučaju, ako vam je sve to promaklo, jasno vam je da ćete ulaskom u Microsoftov program beta testiranja Windowsa 10 biti goli i bosi na raspolaganju ekipi iz Redmonda.

Da vas malo umirimo, ovakvo prikupljanje podataka je za rane pre-alfa verzije dosta uobičajena stvar, a za očekivati je da niti jedan korisnik neće testni preview doživljavati kao operativni sistem za bilo kakav ozbiljniji rad, no svejedno vas moramo malo upozoriti.

Novovrijeme.ba

Možda vam se svidi

Comments are closed.