WHO: Pet dolara po osobi godišnje i nikada ne bismo imali pandemije

0

GPMB, tijelo Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koje 2019. stalno upozoravalo da svijetu prijete pandemije, objavilo je izvješće za ovu godinu. Neka od najdramatičnijih mjesta potpisuje bivša glavna tajnica WHO-a Gro Harlem Brundtland.

U izvještaju (koji možete skinuti u skraćenom obliku odavde), tablično se uspoređuju troškovi pandemija COVID-19.
Navodi se da su dosadašnji troškovi već prešli 11.000 milijardi dolara, te da se očekuje još 10.000 milijardi dolara. U istoj tablici nasuprot tome, pod kategorijom “investicije u spremnost” stoji: “Dodatnih 5 dolara po osobi godišnje.”
WHO je povodom objave izvještaja na Twitteru objavio da bi za nadoknaditi dosadašnje gubitke ekonomije u svijetu zbog pandemije COVID-19, trebalo 500 godina uplaćivati onoliko novca koliko se sada uplaćuje za podizanje spremnosti svijeta da se odupre pandemijama i širenjima bolesti.
Nasuprot tome, kazala je Gro Harlem Brundtland u prijenosu uživo vodećih ljudi WHO-a, pandemije bi se mogle sasvim spriječiti ulaganjem pukih pet dolara po stanovniku svijeta godišnje.
Gro Harlem Brundtland Svjetsku zdravstvenu organizaciju vodila je od 1998. do 2003., a prije toga bila je, kao istaknuta članica Laburističke stranke, premijerka Norveške u tri navrata.
“Posljedice pandemije COVID-19 pokazale su se gorima nego što smo mogli i pretpostaviti”, kazala je u prijenosu na kanalima WHO-a.
“Hoće li se ponoviti? Vjerojatno da”, kazala je, ako se ništa ne promijeni.
Ona se inače u međunarodnim stručnim i političkim krugovima istaknula kao utjecajni promotor održivog razvoja.
“Troškovi prevencije pandemija brojali bi se u milijardama dolara”, kazala je, “ali troškovi ove pandemije broje se u bilijunima.”
Do danas je u svijetu od COVID-19 umrlo 925.284 ljudi.

[bar group="4078"]