VW u 2017. proizveo skoro milion automobila modela “golf”

0

Njemački proizvođač saopštio je da je u godini koja je za nama sa proizvodnih traka sišlo skoro miliona automobila iz porodice modela Golf.

 Kako kažu u Volkswagenu, u ovaj broj su uračunate hečbek, karavan i MPV verzija Sportsvan.

Kada se sabere ukupan broj automobila koji su nosili oznaku Golf od 1974, kada je lansiran Volkswagenov kompaktni model, pa do danas, dolazi se do brojke od preko 34 miliona.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Njemački proizvođač navodi da je Golf i dalje ubjedljivi lider u svom segmentu na tržištima Njemačke i Evrope, a da je u 2017. značajan rast popularnosti zabilježio Golf karavan, u poređenju sa 2016. napravljeno je 11 procenata više ovih vozila.

Ipak, titula VW vozila sa najvećim rastom proizvodnje u protekloj godini pripada Tiguanu. U 2017. izrađeno je ukupno 730.000 primjeraka ovog SUV modela, što je za 40 proceneta više nego u 2016. godini.

Najviše kupaca Volkswagena Tiguan dolazi iz Kine i Njemačke.

VW Touran zadržao je poziciju najprodavanijeg MPV automobila na njemačkom tržištu, a prilično je popularan i u drugim evropskim zemljama. Kupcima širom svijeta u 2017. isporučeno je oko 150.000 ovih vozila.

Očekuje se da VW grupacija uskoro objavi koliko je ukupno proizvela vozila u godini iza nas, da li je zadržala poziciju najvećeg svjetskog proizvođača automobila, ili je na tom mjestu neko drugi. Najveći rivali su Renault-Nissan-Mitsubishi alijansa i Toyota.