Vučić pobijedio na lokalnim izborima u Beogradu. Opozicija u Nišu najavila promjenu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio je pobjedu Srpske napredne stranke (SNS) na lokalnim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Većinu u Beogradu smo imali i poslije izbora u decembru, ali smo smatrali da to nije dovoljan legitimitet jer neki nisu željeli koaliciju s nama. Sada umjesto 54 mandata, imat ćemo 62-63”, rekao je Vučić, prenosi N1.

SNS pobijedio u Beogradu i Novom Sadu, opozicija najavila ujedinjenje u Nišu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U Beogradu će naša lista imati 52 posto, što je nevjerovatna pobjeda, nevjerovatna je pobjeda u Novom Sadu, želim čestitati profesorici Turkulov, dobila je 53 posto glasova u Novom Sadu”, dodao je predsjednik Srbije, koji je najponosniji na izborni uspjeh u Vojvodini, koja je slovila kao jedno od najvećih uporišta opozicije.

Što se tiče rezultata u beogradskim općinama, Vučić je rekao da su interesantni rezultati u dvije, dok će u ostalima imati većinu. “U Nišu, kao što smo i očekivali, bilo je najteže, bit će 32-29, ali bit će moj prijedlog da se razgovara i vidi kako i na koji način da se problemi ubuduće rješavaju, jer je jedna grupa građana dobila 23 posto, to je ogroman broj glasova i to ne smijemo zanemariti”, rekao je Vučić.

Sve liste SNS-a i njezinih koalicijskih partnera na lokalnim izborima nosile su ime predsjednika Srbije – “Aleksandar Vučić – Srbija sutra”, šta je opozicija vidjela kao zloupotrebu i sukob interesa, s obzirom da Ustav određuje šefa države kao predsjednika svih građana.

Incidenti na biralištima

Opozicija u Nišu najavila je ujedinjenje i rušenje SNS-a s vlasti.

 “Oni su pali, to je sve što mogu poručiti”, rekao je Đorđe Stanković iz platforme Biramo Niš. Nositelj opozicione liste “Dr. Dragan Milić”, liječnik Dragan Milić, izjavio je na temelju preliminarnih rezultata da je “od večeras Niš slobodan grad” i da “nikada više nevidljiva beogradska ruka” neće upravljati tim gradom.

Lokalni izbori u Srbiji ponovljeni su nakon onih u prosincu poslije optužbi o krađi glasova i nemogućnosti konstituiranja gradske skupštine, a dio opozicije je današnje izbore bojkotirao. Izborni dan obilježili su incidenti na biračkim mjestima, od call centra SNS-a, suzavca, sukoba pa do plaćanja građanima da glasaju za SNS i dovođenje ljudi autobusima na birališta.

Izborni proces pratile su brojne pritužbe na nepravilnosti, a najozbiljniji incident zabilježen je u Novom Sadu gdje su predstavnici opozicije, među kojima i jedan zastupnik u parlamentu Srbije, pokušali ući u prostorije Velesajma tvrdeći da je vladajući SNS formirao pozivni centar za prikupljanje kapilarnih glasova.

Promatračka misija poslala preporuke, malo toga učinjeno

Policija je u vojvođanskom mjestu Šajkašu uhapsila jednog građanina koji je prijetio da će prekinuti izbore dok se ne utvrdi ko je i kako na njegovoj adresi prijavo ljude iz Kotor Varoši, gradića u BiH na teritoriju Republike Srpske.

Promatračka misija OESS-a (ODIHR) je nakon prosinačkih parlamentarnih i beogradskih izbora uputila srbijanskim vlastima preporuke za unaprijeđenje izbornog procesa, napose uređenja popisa birača, ravnopravnu dostupnost opozicije medijima i izbjegavanje tzv. dužnosničke kampanje, ali je u višemjesečnim pregovorima učinjeno tek malo toga.

Šef promatračke misije ODIHR-a na lokalnim izborima u Srbiji Lamberto Zannier posjetio je danas jedno biralište u općini Novi Beograd i najavio da će detaljno izvješće predstaviti u ponedjeljak popodne, javlja Hina.

Predizborno istraživanje Agencije “Puls Srbije” ukazivalo je na pobjedu SNS-a, ali i da su oporbeni birači bili značajno zbunjeni i nezadovoljni stanjem u kojem je opozicija dočekala ponovljene lokalne izbore u Beogradu.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE