15.7 C
Kakanj
Četvrtak, 17 Juna, 2021

Vučić neće prihvatiti zaključke sa samita Procesa Brdo-Brioni zbog granica


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić unio je potpunu pometnju pred Samit Procesa Brdo-Brioni, jer još nije dogovoren prijedlog zaključaka koji bi po završetku skupa lidera regiona trebalo da prihvate svi učesnici, saznaju nezvanično beogradske “Novosti”.

List piše da je prvi čovjek Slovenije Borut Pahor prilikom nedavne posjete Beogradu pokušao svom domaćinu Vučiću podmetnuti “kukavičije jaje” u vidu usaglašenih zaključaka, a koji bi podrazumijevali nepromjenljivost granica u našem regionu. pišu “Novosti“.

Prvi čovjek Srbije insistirao je međutim da se u dokument ubaci odredba o poštovanju samo državnih koje su utemeljile Ujedinjene nacije. Vučićev zahtjev je prihvatljiv svim državama (BiH, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji…) koje su primljene u članstvo Ujedninjenih naroda u okviru postojećih granica 1990. godine, no ne odgovara Kosovu koje još nema stolicu u Ujedinjenim nacijama.

– Bilo bi sjajno kad bi, više ili manje istovremeno, u EU ušle sve zemlje Zapadnog Balkana. Samo u tom slučaju granice više neće imati takav značaj, a nacionalizam će izgubiti privlačnost. To je važno za očuvanje mira i sigurnosti, kao i blagostanja ljudi – rekao je Pahor prilikom posjete Srbiji.

Vučić je, pak, optužio velike sile optužio za neprincipijelan stav prema Srbiji. Dodao je da se radi “o licemjerju dijela zapadnih sila koje nemaju nikakva načela, nego ih izmišljaju po potrebi, poput priče o nepromjenjivosti granica”.

Postavio je pitanje kada su zapadne sile tačno počele “primjenjivati načelo nepromjenjivosti granica – 1991. kada je razbijana SFRJ, ili 1998. početkom secesije Kosova, ili 2008. kad je Kosovo proglasilo nezavisnost, bez odluke donesene u UN-u”.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO