Vučić: Lično dobro poznajem Schmidta, mislim da više neće biti korištenja bonskih ovlasti

Popularno

Povezano


“Saslušao sam rukovodstvo RS-a po pitanju svih važnih tema u regionu, Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj, posebno imajući u vidu nametnute odluke Valentina Inzka. Stav Srbije je da oktroisane odluke nikad nisu dobre, da to nije u duhu Dejtona i da tri naroda u BiH moraju zajedno dolaziti do rješenja”, rekao je Vučić, prenosi “Klix“.
Na pitanje kako će Srbija reagovati ukoliko novi visoki predstavnik primijeni bonske ovlasti kako bi smijenio srpske predstavnike u vlasti, on je rekao kako sumnja da će se ići u njihovo daljnje korištenje.
“To su ovlasti koje omogućavaju donošenje nedemokratičnih odluka koje mogu ići i na štetu nekog od tri naroda. Za nas su prihvatljive samo odluke koje odgovaraju srpskom narodu. Mi da učestvujemo u nelegitimnom smjenjivanju legitimnih predstavnika vlasti, ne pada nam na pamet”, rekao je.
Prokomentarisao je i novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.
“Gospodina Schmidta sam sretao mnogo puta, imam mnogo dobre lične odnose s njim, mislim da je vrlo inteligentan čovjek, ali to nema veze s mojim stavom o nametanju odluka u BiH”, rekao je.
Odluke donesene u Narodnoj skupštini RS-a nije želio komentarisati, jer je to, kako kaže, posljedica nametnutih odluka.
Zajednički jezički normativ Srbije i Republike Srpske
Na sastanku su rukovodstva Srbije i RS-a dogovorila da do 15. septembra, odnosno Dana srpskog jedinstva, budu doneseni nacrti zakona o zaštiti i upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma.
“Želimo da imamo isti normativ u Srbiji i RS-u i da idemo na uređenje školskih programa iz najvažnijih predmeta (historije, geografije i srpskog jezika i književnosti) na način da bi imali isti sadržaj na teritoriji Srbije i RS-a”, rekao je Vučić.
Navodi da su svi narodi čuvali svoj identitet te da i Srbi imaju mnogo zajedničkih pisaca i drugih osoba koje se ne smiju zaboraviti.
“Nikom ništa nažao ne činimo ako hoćemo da sačuvamo svoj jezik i identitet”, rekao je on.
Ekonomska saradnja
Osim aktuelnih tema iz svijeta politike, zbog kojih su u Beograd otišli i lideri parlamentarnih stranaka, pa tako i opozicije, s rukovodstvom RS-a je razgovarano i o ekonomskim projektima – a to je gradnja autoputeva, mosta na Savi, hidroelektrane, aerodroma i druge ideje.
Govoreći o energetskim projektima, rekao je da osim već isplanirane gradnje elektrane Buk bijela, postoje i neke nove ideje.
Vučić također želi ubrzati odluke o gradnji autoputa Sarajevo – Beograd, koji bi kroz Bosnu i Hercegovinu išao preko Višegrada.
“Zamolio sam Milorada Dodika da razgovara s partnerima i vidi da li oni žele taj autoput ili ne, jer od toga zavisi i brzina radova u Srbiji”, rekao je.
Na kraju, zaključak Aleksandra Vučića je da će Srbija dati sve za očuvanje stabilnosti kako bi zatim mogli razmišljati i o ekonomskim projektima.

- Marketing -

Najnovije