Vučić i Hoti danas potpisuju historijski dokument, na sastanak dolazi Trump

0

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump prisustvovat će potpisivanju zvaničnog dokumenta između Srbije i Kosova, odnosno predsjednika Aleksandra Vučića i premijera Avdulaha Hotija.
 
Također, Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarat će danas sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Vašingtonu, javio je RTS.
Poslije sastanka u Bijeloj kući, i Vučić i Hoti će se pojedinačno sastati i sa američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom u zgradi State Departmenta, prenosi Glas Amerike.
Iako će dokument biti potpisan, još uvijek nije poznato šta je dogovoreno, odnosno da li je riječ o pravom ekonosmkom sporazumu, kao što je ranije najavljeno.
Prištinska televizija Kljan Kosova javila je sinoć da se u Washingtonu očekuje upravo potpisivanje ekonomskog sporazuma između Beograda i Prištine, koji ne uključuje međusobno priznavanje.
Naime, Vučić je jučer novinarima kazao da su Amerikanci priložili dokument u kojem je sadržano priznanje Kosova, a kojeg je on u tom dijelu odbio. Ipak, istakao je da ima mnogo dobrih stvari o kojima je moguć dogovor.
Hoti je jučer rekao da se očekuje završetak diskusije koju su delegacije Beograda i Prištine vodile tokom prvog dijela dijaloga u Washingtonu, najavivši napredak o ekonomskim pitanjima.
klix