Vučić: Bio sam 15 minuta s Trampom, završeni su teški razgovori

0

Završeni su teški razgovori za nas. Iskreno sam zadovoljan postignutim, rekao je Vučić.

 
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon potpisivanja sporazuma sa Kosovom, kazao je da su teški razgovori trajali u Vašingtonu dva dana te da je on zadovoljan postignutim.
 
– Završeni su teški razgovori za nas. Iskreno sam zadovoljan postignutim. Mi smo danas prije svega potpisali bilateralni sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama. Nije bilo potpisa sa nekom trećom stranom. Proveo sam više od 15 minuta sa Trampom u kabinetu, razgovarali smo o odnosima Srbije i Amerike, pozvao sam ga da dođe u Srbiju – rekao je Vučić.
 
On je istakao najvažnije tačke dogovora.
 
– Ono što je važno u ovom sporazumu, to je dobar sporazum za Srbiju. Predviđeno je otvaranje kancelarije Fonda za razvoj SAD u Beogradu, toga nema za Prištinu niti za bilo koga u regionu, to je odličan signal svim investitorima. To je strašno dobra vest. Amerikanci će nadgledati sa nama izgradnju puta do Prištine. Dogovorili smo se kako da izgradimo prugu i da izgradimo centralnu Srbiju preko Merdara – istakao je Vučić.
Albanci su bili najsnažnije protiv tri stvari. Prvo, tražili su da se vrati tačka 10. Dalje, iako je imao primjedbe na mini Šengen, sve je prihvatio samo da se vrati tačka 10. Kada smo to odbacili, onda su prihvatili mini Šengen, svojim ugovorom sa Amerikancima su se obavezali. To je bila naša ideja, imaćemo slobodnije tržište robe, kapitala, ljudi, to je za sve nas od fantastičnog značaja
 
Vučić je priznao i da se od Srbije zatražilo da pozove Izrael da prizna Kosovo.
 
– Posljednja tačka je da mi pozovemo Izrael da Izrael prizna nezavisno Kosovo. Mi smo rekli da mi to ne možemo da uradimo. Mi smo rekli ako se Izrael i prištinska strana dogovore, u redu. Mi smo rekli Izraelu, da ćemo mi, ukoliko nas Izrael bude poštovao mi ćemo za godinu dana da prebacimo ambasadu u Tel Aviv – rekao je Vučić.