Vrijedne nagrade u Budimpešti: Zlato i bronza za bh. fotografkinju i serijal fotografija “Bosanski vitez”

Budapest International Photography Awards (BIFA) je na svom četvrtom po redu takmičenju za najbolju fotografiju okupio veliki broj amaterskih i profesionalnih fotografa iz cijelog svijeta. Stručni žiri je pobjednike birao u 10 nominalnih kategorija sa skoro 60 potkategorija.

Zlato u kategoriji Editorial – Personality sa serijalom fotografija “Bosanski vitez”, osvojila je bosanskohercegovačka fotografkinja Amina Hodžić.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Amina je zvanični fotograf i najmlađi član ekipe filma koja prati cijeli proces razvoja i rada na filmu. Serijal fotografija “Bosanski vitez” nastao je na Bjelašnici tokom snimanja kadrova našeg istoimenog  i željno očekivanog dokumentarnog filma.

- Advertisement -Kakajnski Oglasi - Najveći oglasnik u Kaknju MegaOglasi - Brza prodaja i kupovina

Kadrovi ovog filma snimani su u realnim uslovima snijega i mećave na našoj olimpijskoj planini, pa je stoga i efekat fotografija potpuno vjerodostojan i svojstven planinama Bosne i Hercegovine.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Fotografije iz ovog serijala prate Seada Delića, glavnog protagonistu dokumentarnog filma „Bosanski Vitez”, a cilj im je da predstave snagu i karakter našeg bosanskog čovjeka, koji traje i opstaje na ovim prostorima od vremena kraljevine do modernog doba. Zvaničnu premijeru ovog filma očekujemo u idućoj godini, a sa filmom će se prirediti i izložba kompletnog serijala fotografija Amine Hodžić, zvaničnog fotografa filma “Bosanski Vitez”.

Pored zlata u kategoriji Editorial – Personality, Amina je osvojila i bronzu u kategoriji Fine Art – Special Effects, u kojoj se takmičila sa fotografijom “Sarajevo na nebesima”. Ovo je druga po redu nagrada za ovu fotografiju, nakon što je ranije ove godine već nagrađivana u sklopu takmičenja Sarajevo Photography Festival.

Ova je fotografija dio eksperimentalnog serijala “Sarajevski John Doe”, kojeg realizuje u saradnji sa sarajevskim književnikom Adisom Ahmethodžićem.  “Zahvaljujem se žiriju koji je nagradio naš veliki trud uložen u ove fotografije i naravno ekipi filma “Bosanski Vitez”.

Naš tim radi na ovom ostvarenju već nekoliko godina i svi smo zaista sretni što će ove fotografije ispričati dio naše priče prije nego što sam film ugleda svjetlo dana. Ponosna  sam i na bronzu iz serijala “Sarajevski John Doe”, jer je to projekat na kojem smo tek počeli ozbiljnije raditi i ovo će nam priznanje dati ohrabrenje da i taj projekat dovedemo do kraja.”

Detalje o filmu “Bosanski vitez”, behind the scenes fotografije i nekoliko teaser uredaka, možete pogledati na web stranici bosanskivitez.ba i na društvenim mrežama “Bosanski Vitez”.

Inače, Amina Hodžić rođena je 1999. godine u Sarajevu. Apsolvent Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo.

Interes za fotografiju je iz prvobitne faze istraživanja pretvorila u profesionalni angažman, u kojem već bilježi značajna priznanja i nagrade.

Iza sebe ima nekoliko zajedničkih izložbi i projekata, dva osvojena prva mjesta na regionalnim takmičenjima (European Fashion Passport 2019. i Sedmi konkurs “Boje moga mjesta”), drugo mjesto na internacionalnom Sarajevo Photography Festivalu 2022 godine i jedno internacionalno počasno priznanje.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano