Vrhovni sud FBiH ukinuo oslobađajuću presudu u predmetu “Dženan Memić”

Popularno

Povezano


Podsjetimo, ovo je drugi put da Vrhovni sud FbiH ukida presudu Kantonalnog suda Sarajevo u ovom predmetu. U oba slučaja, predsjedavajući sudskog vijeća Igor Todorović je izrekao oslobađajuću presudu u kojoj se navodi kako Tužilaštvo KS nije dokazalo vanrazumne sumnje da je Dženan Memić stradao u saobraćajnoj nesreći za koju se sumnjiče Seferovići.
Podsjetimo, Dženan Memić je stradao 8. februara 2016. dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži. Sedam dana kasnije preminuo je na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu od zadobijenih povreda.
Slučaj je prvobitno vođen kao saobraćajna nesreća, da bi ga Tužilaštvo za vrijeme glavne tužiteljice Dalide Burzić prekvalifikovalo u krivično djelo ubistva, a potom opet vratilo na saobraćajnu nesreću te je za ovo krivično djelo podignuta i optužnica. Prva prvostepena presuda donesena je 16. jula 2018. godine, ali je Vrhovni sud FBiH poništio i vratio na ponovno suđenje te naredio novo vještačenje saobraćajne nesreće. Druga prvostepena presuda donesena je 13. januara 2020. godine, ali je Tužilaštvo KS ponovo uložilo žalbu.
Prema zakonskoj regulativi, nakon što se presuda dva puta ukine, slučaj se prebacuje na viši sud, što je u ovom slučaju Vrhovni sud FBiH.
U ovaj slučaj uključilo se i Tužilaštvo BiH, a kao posljedica njihove istrage privedeni su Zijad Mutap i Hasan Dupovac koji se nalaze u pritvoru. prenosi “N1“.

- Marketing -

Najnovije