Vozači, oprez: Ukoliko sami dosipate ulje u motor automobila, budite oprezni

Popularno

Povezano

- Marketing -
- Marketing -

Premalo ulja u motoru može dovesti do niza lančanih rekacija čija posljedica može biti šlepanje vozila automehaničaru.

Previše ulja u motoru, također, nije dobro pa ako vidite propuštanje ulja ili osjetite miris paljevine ili se vlastitim očima uvjerite u dim koji izlazi iz motornog prostora, odnosno ispušne cijevi ili motor počene ispuštati čudne zvukove – sve to mogu biti simptomi da ste pretjerano nagnuli plastičnu kanticu s uljem.

Prekomjerno punjenje uljem može uzrokovati pjenjenje koje mazivo pretvara u pjenastu tekućinu s mjehurićima zraka koji umanjuju svojstva podmazivanja i hlađenja.

Pjenasto ulje pumpa za ulje teže distribuira po motoru, pa neki pokretni dijelovi možda neće primiti toliko ulja koliko im je potrebno, povećavajući trošenje i povećavajući rizik od oštećenja motora.

U korisničkom priručniku vozila piše koliko je ulja potrebno vašem vozilu pa ne pretjerujte, odnosno pazite na šipku za mjerenje ulja i budite oprezni s dolijevanjem. Uobičajeno je da se ulje skuplja u posudi na dnu motora, ispod radilice.

Ako je posuda prenapunjena, radilica može djelovati poput brze mješalice koja stvara pjenu.

Prekomjerno punjenje također povećava pritisak ulja što utječe na stanje brtvi. Provjeravanje šipke za mjerenje ulja, kada je vozilo na ravnom  i motor je hladan, dat će ispravno očitanje nivoa.

Ako je nivo ulja malo iznad oznake „full“, to ne bi trebalo stvarati probleme. Ako je prepunjeno za pola litre ili više ili se na mjernoj šipci pojavi pjena, najbolje je izliti dio ulja.

- Marketing -

Najnovije