Volite Assassin's creed? Desmond Miles je zapravo stvarni lik !

Više od 10.000.000 ljudi širom svijeta zaludila je Ubisoftova franšiza poznata kao Assassin’s creed.  Assassin’s Creed je nagrađivana povijesna akcijsko-pustolovna video igra iz trećeg lica, koju je razvio francuski studio Ubisoft za platforme Windows, PS3 i Xbox 360. Većina igre odvija se u vrijeme trećeg križarskog rata, s tim da radnja govori o sekti zvanoj Tajni Red Hashshashina (Asasina, tj. u modernom hrvatskom – “atentatora”). Igrač u stvari igra kao Desmond Miles, iz sadašnjosti, koji uz pomoć stroja zvanog “Animus” ima mogućnost gledanja i kontroliranja genetskih sjećanja svojih predaka, ili, u ovom slučaju, Altaïra ibn-La’Ahada, člana Asasina.

AC 1
Assassin’s creed – Al tair

U igri se saznaje se o borbi između dvije strane, Vitezova Templara i Asasina, oko artefakta zvanog “Komad Edena” (eng. piece of Eden) te se igra primarno odvija tijekom Trećeg križarskog rata u Svetoj Zemlji 1191. godine. Igra je primila pozitivne kritike i osvojila nekoliko nagrada na Electronic Entertainment Expo-u 2006. Priča o drugom Asasinu koji nosi ime Ezio Auditore da Firenze, u igri Assassin’s Creed II, Brotherhood i Revelatins je smještena u periodu Renesanse, ali i borbi u Kontantinopolju, kasnije Istambulu između Otomana i Bizantije.

Assassin's creed 2 - Ezio Auditore
Assassin’s creed 2 – Ezio Auditore
Assassin's creed Brotherhood - Ezio Auditore sa Asasinima
Assassin’s creed Brotherhood – Ezio Auditore sa Asasinima
Assassin's creed Revelations - Ezio Auditore u Istambulu
Assassin’s creed Revelations – Ezio Auditore u Istambulu

Drugi dio Assassin’s creeda je postigao nevjerovatan uspjeh, što se ne bi moglo reći za njegove nasljednike AC 3 a čija se radnja dešava na američkom kopnu za vrijeme Građanskog rata. Poprilično razočaravajući splet Templara i Assassina ljubitelji ove igre nisu očekivali. Dalje, sve je više vatrenog oružja što u prva dva dijela nije slučaj i što je davalo posebnu draž ovoj igri.  Ubisoft je tu draž ubio. Drugastvar koja je vrlo moguća je i smrt zapravo stvarnog lika, Desmond Milesa na kraju igre. Postavlja se pitanje “who is the next subject ?”

Assassin's creed 3  - Nije ispunio očekivanje
Assassin’s creed 3 – Nije ispunio očekivanje
Assassin's creed Black flag - po mnogima najgori AC ikad
Assassin’s creed Black flag – po mnogima najgori AC ikad

AC 4: Black Flag radi na istom enginu kao i AC 3, ali s izmjenjenom pričom. Možda i igra koja će vam pružiti i najviše, različiti detalji, borba i plovidba brodovima podsjeća na gusarske igrice ali ne i na Assassin’s creed. Udaljila se dosta od originalnog AC-a. Ovdje se ne radi o naslijeđu, nego o saznanju da je Edward Kenway (glavni junak) koji je inače gusar, zapravo Assassin… To saznaje i on u toku igranja. Budući da je Desmond Miles umro, animusom upravlja “subject 17”, uposlenik Abstergu kompanije koji ima DNK povezanost sa junakom ovog dijela.

S toga fanovi s nestrpljenjem očekuju AC 5 Unity, čija je radnja smještena u Francuskoj, tačnije u Parizu za vrijeme Francuske revolucije. Unity bi se trebao na tržištu pojaviti do kraja ove godine i najavljivan je kao veliki COME BACK.

Assassin's creed Unity - polažu se velike nade u ovo izdanje koje izlazi do kraja godine
Assassin’s creed Unity – polažu se velike nade u ovo izdanje koje izlazi do kraja godine

Međutim, ono što sve ove nevjerovatne igre veže je lik Desmond Milesa. Momka koji se bavio konobarstvom, a kojeg su zli templari zarobili shvativši da posjeduje gene svih likova iz prethodnih serijala igre. Desmond je njihov potomak, on je Assassin u stvarnom prostoru i vremenu, i kroz animus (realno-virtuelna mašina koja omogućava očitavanje genetičkog koda i memorije).

Francisko Randez / Desmond Miles - glavni lik cijelog serijala
Francisko Randez / Desmond Miles – glavni lik cijelog serijala

Lik Desmond Milesu je posudio francuski maneken i glumac Francisco Randez

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.