Povezano

Voli čokoladu i gazirano, najstarija osoba na svijetu proslavila rođendan


Japanka Kane Tanaka, najstarija osoba na svijetu, proslavila je 119. rođendan, najavljujući da je odlučna da produži rekord za još jednu godinu.

- Marketing -

Kako su javili mediji, Kane Tanaka koja voli gazirana pića i čokoladu, obilježila je veliki dan u nedjelju s osobljem u staračkom domu u kojem živi u prefekturi Fukuoki, na jugozapadu Japana.

Prema Ginisivoj knjizi rekorda, Tanakin status je priznat u martu 2019. godine, kada je imala 116 godina, a ona je nastavila sa postizanjem japanskog starosnog rekorda svih vremena kada je dostigla 117 godina i 261 dan u septembru 2020. godine, prenosi britanski Guardian.

Rođena 1903. godine, kada su braća Rajt izvela svoj prvi let avionom i kada je održan prvi “Tur de Frans”, Tanaka je preživjela čak pet japanskih carskih vladavina i nada se da će doživjeti 120. rođendan, prenijela je agencija Kjodo.

Tanaka, koja je rođena šest mjeseci prije Džordža Orvela, jedna je od velikog i sve većeg broja japanskih stogodišnjaka.

Japansko ministarstvo zdravlja u procjeni objavljenoj u septembru uoči godišnjeg Dana poštovanja prema starima, saopštilo je da je rekordnih 86.510 ljudi u dobi od 100 ili više godina, što je povećanje od 6.060 u odnosu na prethodnu godinu.

Kako se navodi, žene čine veliku većinu stogodišnjaka, a muškarci čine nešto više od 10.000, dodaje se u saopštenju ministarstva.

Očekivani životni vijek u Japanu, jednom od najbrže starećih društava na svijetu, rekordno je visok – 87,74 je prosjek godina za žene i 81,64 za muškarce.

Međutim, kako se navodi, broj mladih se smanjuje zbog neuspjelih pokušaja da se podigne niska stopa nataliteta u zemlji.

- Marketing -

Najnovije

Popularno