Povezano

Vojna vježba u Rajlovcu: Bh. vojnici pokazali zavidne vještine


U povodu obilježavanja 1. decembra, Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 16. godišnjice njihovog osnivanja, u sarajevskoj kasarni Rajlovac održana je vojna vježba u okviru koje su predstavljene operativne sposobnosti Oružanih snaga BiH.
Riječ u o mini vojnoj vježbi održanoj na poligonu kasarne, s pripadnici su OSBIH pokazali su vještine u okviru zadatka spašavanja i evakuacije VIP osobe. U vježbi je učestvovalo više desetina vojnika, korištena su oklopna vozila, nekoliko helikoptera, dron.
Čestitka pripadnicima OSBiH
Ministar odbrane BiH Sifet Podžić čestitao je svim pripadnicima OSBiH, vojnicima i starješinama na uspješno obavljenoj vježbi, ali i uputio čestitku povodom današnjeg datuma.
– Mislim da smo danas vidjeti neke od vrijednosti koje imamo. Drago mi je da ovu 16. godišnjicu formiranja ne proslavljamo samo na svečanim akademijama i svečanim govorima, nego da možemo prikazati i neke od operativnih sposobnosti Oružanih snaga BiH – rekao je Podžić.
Na pitanje novinara koliko uporne izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o povlačenju saglasnosti za Oružane snage BiH negativno utječu na ukupnu atmosferu među pripadnicima OSBiH, Podžić je odgovorio kako ne bi bio pošten ako bi rekao da ne utječu.
– Sve što se dešava u društvu prenosi se i na Oružane snage BiH, jer mi smo dio ovoga društva. Ali, ne toliko kao što u pojedinim medijima možemo vidjeti. Ipak su ovo vrlo odgovorni ljudi koji znaju svoja ovlaštenja, zakone, oni se tako i ponašaju. U podsvijesti svakog od nas ima toga kako reagirati, šta raditi. Bilo bi mnogo bolje da imamo jedinstvene odluke u Predsjedništvu BiH i da se više posveti pažnje OSBiH, jer one su to zaslužile. Na svu sreću mi imamo jako dobrih prijatelja koji nam pomažu – rekao je Podžić.
Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović kazao je kako je cilj današnje vježbe bio zapravo pokazati sposobnosti OSBiH, šta one trenutno rade i koji je nivo obučenosti i spremnosti.
Najveći progres i modernizacija
– Pred nama je vrlo intenzivan proces modernizacije Oružanih snaga, danas ste imali priliku vidjeti samo jedan dio kapaciteta. U narednim danima ćemo imati i druge aktivnosti kojima ćemo svjedočiti možda najvećem progresu i modernizaciji, to su isporuke helikoptera, unapređenje infrastrukture. S velikom radošću očekujemo i realizaciju finansijske pomoći sa Republikom Turskom kroz koju očekujemo isporuku najsavremenijih borbenih vozila i brobenih sistema – rekao je Mašović.
Osim Podžića i Mašovića, današnju vježbu posmatrali su brojni generali, predstavnici institucija BiH, predstavnici međunarodnih institucija i vojno-diplomatskog kora, te gobrojni pripadnici Ministarstva odbrane i OSBiH.

- Marketing -

Najnovije

Popularno