Vojin Mijatović: Vlade entiteta trebaju dati građanima BiH po 100 KM

Popularno

Povezano


u vijest novinarima je prenio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, te naglasio da će se svi oni koji žele iz BiH u Srbiji moći vakcinisati besplatno.
Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a, reagirao je na Facebooku naglasivši da vlade entiteta trebaju dati po 100 maraka građanima koji se vakcinišu u Srbiji.
Njegovo saopćenje prenosimo u cijelosti:
“Profesor doktor Slobodan Stanić iz SDS-a je danas pozvao Vladu Republike Srpske da svim građanima koji su primili ili će u narednom periodu primiti vakcinu protiv covid -19 u Republici Srbiji, doznači po podnesenom zahtevu i izvršenoj proveri po 100 KM.
Razlozi i obrazloženje za doznaku u naznačrnom iznosu po vakcinisanoj osobi su:
Republika Srpska je uštedela iznos za cenu koštanja vakcine jer je istu Republika Srbija nabavile i platila (106 KM Sinopharm)
Svi građani koji su primili vakcinu u Srbiji su imali ili će imati realne troškove od 100 KM po osobi ( troškovi puta), a imajući u vidu i revakcinaciju iznos je i veći.
Republika Srbija je pored toga što je na vreme obezbedila za svoje građane sve vrate vakcina, svim građanima koji su se vakcinisali je doznačila 3000 dinara pored svih drugih subvencija.
Ne ovaj način bi se podstakao i ubrzao proces imunizacije koji je u BiH na jako niskom nivou zbog nedostatka vakcina.
Pozivam Vladu FBiH da na isti način doznači svim građanima koji su se vakcinisali u Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj iznos od 100 KM.
Na ovaj način bi podstakli vakcinaciju gtađana BiH u situaciji kada vlasti u BiH nisu nabavile vakcine što je bila njihova obaveza, došli do potpunih podataka o broju vakcinisanih građana, te bi se preciznije mogao uspostaviti sistem planiranja nabavke vakcina.
Očigledno je da vlasti u oba entiteta nisu nabavile vakcine za građane BiH i da se to još dugo neće desiti, neka barem na ovaj način upute izvinjenje građanima i plate trošak odlaska u susedne zemlje gde su građani sami morali da se brinu o sopstvenom zdravlju u doba najveće svetske pandemije.
Svakako bi taj iznos potrošili za nabavku samih vakcina, te još jednom izražavam zahvalnost Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj”, naveo je Mijatović u svojoj objavi. prenosi “Radiosarajevo“.

- Marketing -

- Marketing -

Najnovije