Vojin Mijatović pozvan na ekspertski razgovor: Popravljanje Dejtona-Novi dogovor za BiH

Popularno

Povezano


“U novembru 2020., Daniel S. Hamilton, direktor Programa za globalnu Europu, Centar Woodrow Wilson, objavio je široko priznati članak s naslovom: „Popravljanje Daytona-Novi dogovor za Bosnu i Hercegovinu“. Rad je izvještaj koje sadrži preporuke Radne grupe za globalni program Europe za zapadni Balkan. Autor je također član grupe Loisach Marshall Center-a, skupa visokih njemačkih i američkih sigurnosnih praktičara i profesora povezanih s minhenskom konferencijom o sigurnosti.
Njegov rad privukao je značajnu pažnju istraživača i stručnjaka, kako u BiH tako i izvan nje. Neke od 10 konkretnih preporuka odnose se na reforme povezane s upravljanjem.
U tu svrhu ovaj ekspertski razgovor će biti o tri prijedloga:
1. Provedba presuda Europskog suda za ljudska prava: Ovo je opisano kao obvezno i ​​ključna osnova za reformu. EU je provedbu sudskih presuda postavila preduvjetom za daljnju integraciju BiH u Uniju. Kako će međunarodna zajednica odgovoriti službenicima koji ometaju provedbu presuda Europske konvencije?
2. Korupcija: Hoće li se SAD i EU pripremiti za sankcioniranje korumpiranih funkcionera i onih koji žele pokvariti široki proces građanskih reformi? Koje bi sankcije imale utjecaja?
3. Sigurnost: Kako se snage Europske unije (EUFOR) mogu strateški pozicionirati u BiH kao vojna prisutnost koja podržava sigurno i sigurno okruženje potrebno za reforme?
Zadovoljstvo mi je što ću prisustvovati na ovom razgovoru na kome ću iznijeti svoja viđenje o stanju u BiH i koracima za naredni period. Vreme je za budućnost, dosta smo živjeli u prošlosti”, pojasnio je Mijatović, prenosi patria.

- Marketing -

Najnovije