Povezano

Vodič za pravljenje web-sajta

Promociju bilo koje vrste odavno je teško zamisliti bez prisustva na internetu.

Iako se u zavisnosti od tipa biznisa, organizacije ili ličnosti koja se promoviše mogu koristiti različiti kanali, za potrebe većine kompanija i pojedinaca neophodno je imati web-sajt. Kako kaže dizajner, Eryc da Silva, web-sajt je mnogo više od vizit-karte. Web-sajt je priča o brendu.

- Marketing -

U nastavku ovog teksta sledi lista saveta za kreiranje web-sajta, od izbora platforme do lansiranja.

Izbor platforme

Postoji pregršt opcija za kreiranje web-sajta, ali je za svakog ambicioznog početnika preporuka da u razvoj svoje prve stranice krene pomoću platforme kakva  je WordPress. Razloga za ovaj izbor je mnogo. Pre svega, WordPress predstavlja prihvaćeni standard koji, kako piše kompanija barn2m, specijalizovana za razvoj stranica na ovoj platformi, pokreće oko 455 miliona web-sajtova. To znači da za WordPress postoji veliki broj dostupnih resura – od dodataka i tema koje se mogu preuzeti, sve do mogućnosti za prilagođavanje i optimizaciju prema potrebama korisnika. S obzirom na to da je WordPress platforma otvorenog koda, ona daje mogućnost radikalnih intervencija.

Zbog svega toga učenje WordPress-a jeste dugoročna investicija koja se isplati. Sajt razvijen na ovoj platformi nije neophodno menjati na svakih nekoliko godina, već dodatno razvijati i pravovremeno unapređivati.

Kupovina URL-a

Nakon izboraa platforme, URL, odnosno web-adresa predsatvlja sledeći korak. Iako izbor ekstenzija – .org, .com, .biz ili neke treće ekstenzije – zavisi od tipa web-sajta, poželjno je obezbediti što je moguće više opcija zbog potencijalne zloupotrebe.

Obezbeđivanje hostinga

Hosting je servis koji pokreće servere i omogućava postavljanje sadržaja kome je moguće pristupiti na internet. Bez hostinga, nema web-sajta, tako da je ovaj korak nezaobilazan.

Mnogi porovajderi hostinga nude mogućnost kupovine domena koji će biti prikazan kao web-adresa, kao i druge pogodnosti. Među njima su ažuriranje WordPress sajta, pravljenje bezbednosne kopije ili povaćanje bezbednosti. Kada su osnovne tehničke značajke regulisane, dolazi zabavniji deo procesa.

Izbor teme

Kreativni deo počinje s pitanjem dizajna, a vizuelna tema se odnosi na izgled web-stranice. Pravi izbor nalazi se nedge na liniji između proverenih rešenja koja uspešni pojedinci i biznisi koriste i onoga što se vlasniku web-stranice dopada.

Postoje osnovne teme koje su obično besplatne, a postoje i one koje se mogu kupiti na specijalizovanim prodavnicama. Najzad, moguće je i angažovati web-dizajnera da kreira originalnu ili prilagodi postojeću temu za specifične potrebe određenog klijenta.

Kreiranje sadržaja

Dopadljiva tema ne znači mnogo bez relevantnog sadržaja. Kvalitetan sadržaj obraća se korisniku jezikom koji ovaj razume i tiče se tema koje ga dotiču. Pričanje o sebi treba izbegavati, a najbolji sadržaj nastaje kao odgovor na pitanja: šta posetilac očekuje da pronađe na ovom web-sajtu, zbog čega je došao i zašto bi se zadržao na stranici.

Instalacija bezbednosnih servisa

Po mnogo čemu, za web-sajt važe ista pravila kao i za fizički objekat. Potrebno je obezbediti ga od provale. Zato je u prvom redu potrebno instalirati bezbednose protokole koji štite od hakerskih upada.

Posebnu pažnju bezbednosti zahtevaju web-stranice na kojima korisnici ostavljaju osetljive podatke poput brojeva kreditnih kartica i slično. Tek nakon što je web-stranica osigurana, dolazi trenutak za njeno lansiranje.

Nekada su web-sajt realizvalo samo stručnjaci za IT, a danas je ovaj proces umnogome olakšan i dostupan i potpunom laiku. Zato nedostatak obrazovanja ne bi smeo da stoji između želje da se promoviše na internetu i realizacije ovog cilja. Koraci opisani u ovom tekstu predstavljaju proveren put do funkcionalne web stranice sa dobrim sadržajem a može ih realizovati i osoba koja se nikada nije srela sa programkim jezicima i principima web-dizajna.

- Marketing -

Najnovije

Popularno