-9.5 C
Kakanj
Nedjelja, 17 Januara, 2021

Vlada ZDK-a odobrila kredit Kantonalnoj bolnici, ali…: Hoćemo izvještaj svakog mjeseca!

Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost na kreditno zaduženje Kantonalne bolnice Zenica od 16 miliona maraka putem konzorcija domaćih banaka.

Radi se o kreditu sa otplatom od sedam godina i kamatom od 6,5 posto, a ovo je, ustvari, potvrda odluke koju je donio UO Bolnice i koja će biti proslijeđena Skupštini ZDK-a na potvrđivanje.

Dugovi rudnika

– U 2015. smo u više navrata davali Kantonalnoj bolnici sredstva kroz tzv. kapitalne izdatke. Ukupno je dato 2,6 miliona KM. Bolnica se već dugi niz godina nalazi u gubicima, a zbog neisplaćenih obaveza dobavljačima, postoji mogućnost da dođe do blokade računa, čime bi bio onemogućen rad. Treba znati da su i ostale bolnice u Federaciji u gubitku. Kreditno zaduženje je na sedam godina i ide iz sopstvenih sredstava bolnice, izjavio je Dragoljub Brenjo, ministar zdravstva ZDK-a, dodavši kako je odluka donesena u dogovoru sa Ministarstvom finansija i u saradnji sa Fondom zdravstvenog osiguranja ZDK-a, a uz konsultacije sa premijerom Galijaševićem.

– Ovaj kanton je na neki način ugrožen zbog neizmirenja uplate zdravstvenog osiguranja. Imamo tri velika dužnika, tri rudnika mrkog uglja Zenica, Kakanj i Breza. Kanton je oštećen i zbog Zakona o javnim prihodima, po nekim procjenama za oko 30 miliona maraka. Sarajevski, Goraždanski kanton i neki drugi su u povoljnijem položaju i treba se preko naših federalnih zastupnika pokrenuti i to pitanje. A, što se tiče sanacije svih zdravstvenih ustanova, federalno ministarstvo je donijelo upute da se ide u hitnu proceduru sa zakonom o sanacijama, kojim će biti obuhvaćene sve zdravstvene ustanove FBiH, istakao je Brenjo.

Dugovanja Kantonalne bolnice Zenica, prema tvrdnjama ministra Brenje, iznose oko 15 miliona maraka, što je puno manje u odnosu na druge bolnice. Imaju i tužbi na sudovima, gdje su dobavljači pokrenuli sudske sporove. Brenjo je naglasio da se u protekle dvije godine u KBZ-u promijenilo čak šest direktora. Premijer Miralem Galijašević je ustvrdio kako nije zadovoljan ponašanjem i shvatanjem ljudi koji su u menadžmentu i Upravnom odboru bolnice, a koji čekaju da dođe neko i riješi njihove probleme.

Loša hrana

– Možda smo mi malo previše preuzeli na sebe da ružimo iz Vlade, da skrećemo pažnju. Oni moraju naći unutarnje rezerve i način kako će to riješiti. Neće niko doći i to riješiti čarobnim štapićem preko noći. Ako Vlada nije davala 2014, u 2015. je dala 2,6 miliona KM. Likvidnost budžeta ZDK-a ugrožavamo. Nije to samo gašenje požara. Ako dovedemo upravni odbor koji će odgovorno raditi, ako dovedemo menadžment koji ima predstavu, onda se može. Ja ove ljude pitam gdje ćete uštedjeti, kako to mislite uraditi? Odgovaraju da su pisali načelnicima odjeljenja i da se ne može… Ma, ima da se može! Hoćemo mjesečni izvještaj i tromjesečni o poslovanju. U bolnici je loša hrana. Zašto? Zato što se, prije nego dođe u kuhinju, pokupi sve što je vrijedno. Hoću tu kontrolu. Zakon je takav da ljekari moraju biti direktori. To je žalosno. Treba da bude ekonomista, pravnik, da bude menadžer koji je sposoban, zaključio je Galijašević. (Mirza Dajić /Oslobodjenje.ba)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO