― Marketing ―

Vlada FBiH uputila inicijativu za ukidanje PDV-a na prirodni gas na šest mjeseci

- Marketing -

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o kretanju cijena prirodnog gasa, s prijedlogom za ublažavanje posljedica udara rasta cijena ovog energenta na krajnje potrošače, prenosi Anadolu Agency.

 

Federalna vlada pokrenut će inicijativu prema Vijeću ministara Bosne i Hercegovine za poduzimanje aktivnosti na privremenom ukidanju stope PDV-a na prirodni gas u trajanju od šest mjeseci.

- Marketing -

 

Vlada je zadužila premijera FBiH Fadila Novalića da ovu inicijativu uputi Vijeću ministara BiH, a Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da tekst inicijative dostavi Generalnom sekretarijatu Vlade FBiH.

U inicijativi je navedeno da je Vlada FBiH analizirala rast cijena prirodnog gasa u prethodnom periodu i zaključila da su njegova poskupljenja pogodila sve potrošače, posebno domaćinstva, što je značajno uticalo na standard građana i dovelo u pitanje mogućnost izmirivanja računa za potrošeni prirodni gas.

 

– Dva uzastopna povećanja cijena prirodnog gasa uzrokovana su povećanjem cijene od strane Gazproma prema Energoinvestu, kao jedinom snabdjevaču u FBiH, a koja su rezultat povećanja cijena naftnih derivata na svjetskim berzama za koje se veže i cijena prirodnog gasa, kao i negativnim kursnim razlikama, navode iz Vlade FBiH.

 

Ističu da je teško planirati projekcije daljnjeg kretanja cijene prirodnog gasa, jer su cijene naftnih derivata uslovljene globalnim stanjem i političkim uticajima u Evropi i svijetu.

 

Kako je istaknuto, usvajanje inicijative Vlade FBiH bi doprinijelo ublažavanju posljedica porasta cijena prirodnog gasa na građane i očuvanju njihovog standarda, a ujedno i na sve krajnje potrošače prirodnog gasa, uključujući i industrijske kompanije koje koriste ovaj energent, a što bi, u konačnici, rezultiralo i smanjenjem inflacije.

- Marketing -