26.7 C
Kakanj
Petak, 18 Juna, 2021

Vlada FBiH odobrila kredite malim preduzećima, uvezuje se radni staž radnicima Krivaje


– Rekli smo odmah jasno da se ne možemo miješati u sudske procese i da to nije naša nadležnost. Upoznali smo ih i da je javni oglas pri kraju i da će biti objavljen vjerovatno u ponedjeljak, kao i da se svi zainteresirani mogu prijaviti na njega. U mandatu ove Vlade izdvojeno oko devet miliona maraka za uvezivanje radnog staža radnicima IP Krivaje i Krivaja Movela. Vlada je zadužila Agenciju za reviziju privatizacije da izvrši reviziju, te da u narednih 60 dana Vladi o njoj dostavi izvještaj. Nakon toga, Vlada će poduzeti korake koji će biti u skladu sa nadležnostima. Ne vidim razlog da se radnici okupljaju pred zgradom Vlade. Ne mogu očekivati da ministar i premijer idu s motkom i nekoga tjeraju da radi svoj posao, rekao je Džindić.
Sudski procesi, naglasio je, imaju tokove i procedure, kao i termine u koje se niko ne može i ne treba miješati. Nakon revizije Vlada će poduzeti dalje korake, a svi koji na javni oglas predaju urednu dokumentaciju sigurno će biti zbrinuti.
– Vlada je obećala da će ove godine svim radnicima koji do objave oglasa pribave i dostave urednu dokumentaciju, biti uvezan radni staž. Što se ostalih tiče, ne možemo donijeti odluku da unaprijed plaćamo nešto što se nije dogodilo, naveo je Džindić.
Ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić istakao je da je Vlada usvojila odluku o usvajanju kreditno-garantnog fonda za obrtnike i za mikro-preduzeća, čime je pogođenima pandemijom COVID-a 19 omogućen pristup kreditima bez obzira na izraženost uticaja pandemije.
– Za pola kredita garantuje Vlada. Sredstva su inače predviđena za isplatu plata i uplatu doprinosa, te za investicije. Grejs period je 18 mjeseci. Želimo stvoriti povoljan momenat za poslovanje u vremenu kada želimo ostvariti i pretpostavke za rast i razvoj malih preduzeća, rekao je Zukić.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO