Vježbanje u organizmu povećava proizvodnju supstanci sličnih kanabisu

Popularno

Povezano


Novo istraživanje otkriva da vježbanje u našem tijelu može povećati proizvodnju supstanci sličnih kanabisu, koje smanjuju upalu i potencijalno mogu pomoći u prevenciji stanja poput artritisa, srčanih bolesti, pa čak i raka, piše klix.ba.

- Marketing -

Studija, objavljena u časopisu Gut Microbes, otkrila je da ljudi s artritisom nakon vježbanja ne samo da primijete smanjenu bol, već imaju i niže nivoe inflamatornih markera zvanih citokini, ali i povećanje supstance nalik kanabisu endokanabinoid.

Zaključeno je da je samo 15 minuta vježbanja dnevno dovoljno za značajno ublažavanje bolova.

Za studiju, istraživački tim sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nottinghamu u Velikoj Britaniji regrutirao je 78 osoba s artritisom koljena. Trideset i osam učesnika izvodilo je 15-minutne vježbe za jačanje mišića svaki dan tokom 6 sedmica, dok ostalih 40 nije radilo ništa.

Istraživači su otkrili da oni koji vježbaju ne samo da su smanjili bol, već su imali i više vrsta mikroba u crijevima koji proizvode protuupalne tvari. Učesnici su također imali niži nivo citokina (indikator upale) i viši nivo endokanabinoida.

Prema istraživačima, najmanje jedna trećina protuupalnog učinka crijevnog mikrobioma je posljedica povećanog broja endokanabinoida, prirodnih neurotransmitera koji se proizvode u tijelu.

Dodali su da su ove supstance “vezane” za različite funkcije i utječu na stvari poput raspoloženja, energije, pamćenja, apetita i nivoa bola.

Amrita Vijay, istraživačica na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nottinghamu i prva autorica rada, priznala je da je bila iznenađena nalazima.

“Rezultati su iznenađujući jer smo možda pronašli ključnu vezu između toga kako tvari koje proizvode crijevni mikrobi reaguju u interakciji sa supstancama koje proizvode naša vlastita tijela, a koje nam govore kako fizička vježba smanjuje upalu”, rekla je Vijay za Healthline.

Prema Vijay, rezultati ove studije naglašavaju da promjene u načinu života poput vježbanja mogu utjecati na proizvodnju endokanabinoida i unaprijeđenje zdravlja.

- Marketing -

Najnovije