Višestruko povećanje: Za samo tri mjeseca u BiH otkriveno 440 ilegalnih migranata

U posljednja tri mjeseca u Bosni i Hercegovini  je otkriveno ukupno 440 ilegalnih migranata nad kojima je proveden postupak od Službe za poslove sa strancima.

U saopćenju te institucije se navodi da je riječ o migrantima iz zemalja visokog migracionog rizika, koji u pojedinačnim slučajevima i manjim grupama, nastoje koristiti teritoriju BiH kao tranzitno područje na putu prema zemljama EU, javlja Fena.

Dodaje se da se u najvećem broju slučajeva radi o državljanima zemalja Alžira, Maroka, Tunisa i Iraka, koji iz pravca Albanije preko Crne Gore, ilegalno ulaze na teritoriju BiH, te u manjem broju državljanima Irana koji koriste bezvizni režim sa R Srbijom, legalno dolaze u R Srbiju, nakon čega ilegalno prelaze u BiH.

– U posljednja tri mjeseca povećan je i  broj ilegalnih migranata koje Služba prihvata iz Republike Hrvatske prema odredbama Sporazuma o readmisiji. Tako je u posljednja tri mjeseca iz Republike Hrvatske prihvaćeno ukupno 125 osoba za koje je utvrđeno da su ilegalno ušli s područja BiH – navodi se u saopćenju.

Napominje se da je riječ pretežno o državljanima Turske i Albanije, koji zloupotrebljavaju bezvizni režim sa BiH, nastojeći da nakon legalnog ulaska u BiH, ilegalno nastave putovanje ka zemljama zapadne Evrope, te građanima Kosova, državljanima Avganistana i Pakistana.

Ističe se da Služba preduzima sve neophodne mjere i radnje u cilju njihovog udaljenja sa teritorije BiH i vraća ih u njihove matične zemlje ili zemlje iz kojih su ilegalno ušli na teritoriju BiH, u skladu sa Sporazumom o readmisiji.

– Zbog višestrukog povećanja broja ilegalnih migranata u BiH i otežanog procesa njihovog udaljenja u matične zemlje, smještajni kapaciteti za stavljanje pod nadzor ilegalnih migranata su skoro popunjeni. Situaciju dodatno otežava činjenica da Crna Gora i Republika Hrvatska ne poštuju u potpunosti odredbe sporazuma o readmisiji sa Bosnom i Hercegovinom – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je uočen povećan broj stranih državljana koji bez prethodne najave i saglasnosti Službe za poslove sa strancima, vlasti navedenih susjednih zemalja upućuju prema teritoriji BIH, što je protivno odredbama sporazuma o readmisiji koje je BiH zaključila.

Ukupno u prvih jedanaest mjeseci 2017. godine, broj ilegalnih migranata koji su nakon provedenog postupka od strane Službe za poslove sa strancima, stavljeni pod nadzor ili su direktno vraćeni u zemlju iz koje su ušli u BiH, povećan je za 380 odsto.

– Iako BiH nije izložena masovnom migracionom prilivu, u zemljama regije boravi veliki broj migranata zaustavljen na balkanskoj ruti, koji nastoje pronaći alternativne rute kretanja prema zemljama EU, što uključuje i tranzit preko teritorije BiH. Služba za poslove sa strancima, uz pomoć drugih agencija za provođenje zakona, i pored otežanih okolnosti, uspješno kontroliše migracije u BiH i nosi se sa svim izazovima povećanog priliva ilegalnih migranata u Bosni i Hercegovini – navodi se u saopćenju Službe za poslove sa strancima.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar